Se întâmplă și la case mai mari! Un prinț cere… ajutor social

Publicat: 09 apr. 2025, 20:49, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Se întâmplă și la case mai mari! Un prinț cere... ajutor social

Într-un gest rar întâlnit în monarhiile europene, Prințul Laurent al Belgiei a inițiat un proces pentru a obține dreptul la ajutor social, în completarea alocației sale regale. Această cerere – unică în istoria țării – a fost respinsă de o instanță din Bruxelles, care a decis că demersul său este „neîntemeiat”.

De ce a pierdut procesul legat de ajutor social

Fratele mai mic al regelui Philippe și fiul cel mai mic al fostului suveran Albert al II-lea, Laurent a invocat faptul că activitatea sa publică și implicarea în diverse inițiative sociale l-ar califica pentru acoperirea socială acordată antreprenorilor independenți. El a subliniat că nu banii sunt miza reală, ci principiul egalității de tratament în fața legii.

Judecătorii au analizat în detaliu statutul prințului și au concluzionat că atribuțiile acestuia nu corespund celor ale unui lucrător independent, ci se apropie mai degrabă de cele ale unui funcționar public. În sistemul belgian, această categorie de angajați beneficiază de un regim specific de drepturi, dar nu include un pachet complet de securitate socială.

Instanța a considerat, prin urmare, că solicitarea prințului nu se susține legal, chiar dacă este motivată de un raționament moral sau simbolic. Cu toate acestea, avocatul său, Olivier Rijckaert, a afirmat că verdictul este „bine argumentat” și că prințul ia în considerare o eventuală contestație.

 „Nu am obținut ce ne-am dorit, dar hotărârea este foarte detaliată, foarte bine motivată. Îi înțeleg raționamentul”, a spus el pentru Agenția France-Presse.

Un „migrant” regal?

Într-un interviu pentru televiziunea belgiană RTBF, prințul a comparat situația sa cu cea a migranților care se stabilesc în Belgia, spunând că aceștia au acces la securitate socială imediat ce se înregistrează. „Poate că și eu sunt un migrant – dar unul al cărui familie a creat statul în care trăim”, a declarat el, sugerând că merită același tratament ca orice alt cetățean al regatului.

 „Nu este vorba despre bani, ci despre principiu. Când un migrant vine aici, se înregistrează și are acest drept. Poate că și eu sunt un migrant, dar unul a cărui familie a creat statul în care trăim”, a declarat el postului belgian RTBF. 

Conform avocatului său, doar 25% din alocația regală a prințului reprezintă salariu în sens strict, restul fiind cheltuit pe activități oficiale – precum deplasările sau plata unui angajat. Deși în 2024 prințul a primit 388.000 de euro din fonduri publice și locuiește într-o reședință oficială fără chirie, suma netă lunară rămasă în buzunarul său este în jur de 5.000 de euro – similar cu venitul unui director executiv de top în Belgia, dar fără asigurări sociale, pensie sau rambursări medicale.

O viață între protocol și bunăstarea animalelor

De peste un deceniu, Laurent conduce o fundație pentru protecția animalelor, care oferă servicii veterinare gratuite. Activitatea sa presupune participări la evenimente publice, consilii de administrație și întâlniri diplomatice – un program care, potrivit lui, este încărcat și solicitant.

Prințul este căsătorit cu Claire, o britanică, și are trei copii în jurul vârstei de 20 de ani. El susține că lipsa acoperirii sociale îi creează îngrijorări legate de viitorul financiar al familiei, în special pentru că alocația regală se încheie odată cu moartea sa. În lipsa unei pensii sau a altor beneficii, el nu ar putea beneficia de rambursări pentru tratamente medicale sau indemnizații în caz de boală.

 „Securitatea socială este un drept acordat prin legea belgiană fiecărui rezident, de la cel mai sărac până la cel mai mare miliardar”, a subliniat el.

Un istoric al nemulțumirilor financiare în familia regală

Cererea lui Laurent vine într-un context mai larg, în care disputele legate de bani nu sunt străine de Casa Regală Belgiană. În 2013, după ce regele Albert al II-lea a abdicat în favoarea lui Philippe, fostul monarh a considerat insuficientă suma de 923.000 de euro pe an pe care o primea ca fost suveran.

Avocatul prințului a ținut să clarifice, într-un editorial publicat în Le Soir, că procesul nu este un capriciu regal, ci un semnal de alarmă despre accesul echitabil la drepturi pentru toți cetățenii. El a subliniat că securitatea socială este un drept universal în Belgia, indiferent de statut sau avere.