Se lucrează intens la metroul din Cluj. Au ajuns „cârtițele” care vor săpa tunelurile (Video)

Publicat: 11 dec. 2024, 20:48, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Se lucrează intens la metroul din Cluj. Au ajuns „cârtițele” care vor săpa tunelurile (Video)
Sursa: Captură de ecran Ziua de Constanța

Un pas semnificativ în realizarea metroului din Cluj a fost făcut odată cu sosirea în România a utilajelor specializate pentru săparea tunelurilor, denumite popular „cârtițe”. Aceste echipamente impresionante, cu un diametru de peste șase metri fiecare, au fost transportate pe mare și au ajuns recent în Portul Constanța.

Lucrările de la metroul din Cluj, în plină desfășurare

Cârtițele, cu o valoare de aproximativ 15 milioane de dolari fiecare, au fost încărcate pe o navă la jumătatea lunii octombrie și au ajuns în România cu câteva zile în urmă. Din cauza furtunilor de pe litoral, descărcarea acestora a fost amânată, iar procesul a început abia în noaptea de marți spre miercuri.

Utilajele au fost dezasamblate în 38 de bucăți pentru transport și urmează să fie mutate în Cluj folosind 14 trailere speciale. Drumul până la destinație va dura aproximativ două săptămâni, iar fiecare transport va fi efectuat în convoi.

Transportarea acestor echipamente agabaritice este o sarcină deosebit de complexă, implicând utilizarea unor macarele cu capacități de 120 și 104 tone. Specialiștii responsabili de această operațiune au explicat că procesul necesită forță umană calificată și o planificare minuțioasă, dar au subliniat că astfel de proiecte nu sunt o premieră pentru echipele implicate.

După ce vor ajunge la destinație, piesele utilajelor vor fi asamblate în comuna Florești, lângă Cluj-Napoca. Este planificat ca „cârtițele” să fie operaționale și să înceapă săpăturile subterane începând de anul viitor. Aceste utilaje de înaltă tehnologie vor juca un rol esențial în construirea Magistralei 1 de metrou din Cluj, un proiect ambițios ce promite să revoluționeze transportul public din oraș.

Magistrala 1 va avea o lungime de 21 de kilometri, incluzând 19 stații subterane și un depou suprateran. Proiectul are o valoare estimată la aproximativ 14 miliarde de lei, reprezentând una dintre cele mai mari investiții în infrastructură urbană din România.