Se mai construiesc doar 13 din cele 19 spitale cuprinse în PNRR. Ce se întâmplă cu celelalte şase

Publicat: 01 apr. 2025, 20:12, de Ionut Jifcu și Rona David, în Sănătate , ? cititori

Se vor mai face doar 13 din cele 19 spitale planificate să fie construite cu finanţare prin PNRR, potrivit ministrului Marcel Boloş, care a precizat că pentru cele şase rămase se caută alte soluţii de finanţare.

13 spitale finanţate din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat recent că, în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, doar 13 dintre cele 19 spitale inițial planificate să fie realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor beneficia de finanțare prin acest program. Celelalte șase spitale vor fi construite cu ajutorul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Boloș a explicat că proiectele de infrastructură spitalicească sunt complexe și implică un risc ridicat de implementare, ceea ce a determinat Comisia Europeană să exprime îngrijorări legate de posibilitatea finalizării acestora până la termenul limită al PNRR, 31 august 2026.

Inițial, Planul Național de Redresare și Reziliență prevedea 24 de spitale, dar la prima renegociere numărul acestora a fost redus la 19. În prezent, se poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a asigura continuarea finanțării pentru spitalele cu contracte de achiziție publică deja încheiate și cu lucrări deja începute. Boloș a subliniat că nu se va lăsa niciun proiect deoparte și că toate spitalele vor fi finalizate, fie prin transferul lor în Politica de coeziune, fie prin împrumutul BEI.

„Niciunul dintre aceste spitale nu va rămâne în voia sorţii, înţelegând importanţa pe care o au. 13 sunt în discuţie cu Comisia Europeană pentru ca să fie păstrate la finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Diferenţa de şase, până la 19, cât ne-am angajat, analizăm posibilitatea de a fi transferate în Programul de sănătate sau în împrumutul BEI”, a explicat Marcel Boloş.

Ministrul a mai precizat că aceste proiecte de infrastructură spitalicească necesită un timp îndelungat pentru realizare, din cauza complexității și a etapelelor de implementare. De asemenea, Boloș a menționat că analiza și negocierile sunt în desfășurare și urmează să fie definitivate în cursul acestei luni. El a adăugat că aceste spitale sunt esențiale pentru îmbunătățirea sistemului sanitar din România, iar autoritățile sunt angajate în găsirea celor mai bune soluții de finanțare.

„Cred că nimeni nu se aştepta ca un spital construit de la fundaţie să fie gata într-un an de zile”, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.