Se măresc taxele în România! Doi oficiali de la Finanțe deja au confirmat
Chiar dacă reprezentanții Guvernului, în special ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, susțin că nu vom avea creșteri de taxe, sunt voci puternice care susțin contrariul.
Anumite facilități fiscale prevăzute în diverse legi specifice vor dispărea, creșterea cotelor de TVA acolo unde ele sunt reduse sunt câteva zone unde taxarea ar putea crește în viitorul apropiat, conform unor declarații făcute de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.
Recent, Alin Chitu, secretar de stat în instituția menționată a spus că vor fi creșteri de TVA. ”Sunt acele tax expenditures pe care le găsiți în rapoartele de țara (de la diverse instituții internaționale n.r.). Avem lista cu toate aceste tax expenditures. Le știm. Ele pot pleca de la cote reduse de TVA pentru anumite sectoare, pana la scutiri de impozit pe impozite și contribuții pentru diferite sectoare”, a afirmat el, în cadrul unei conferințe EY România.
Întrebat dacă anul acesta vor crește respectivele taxele, el a răspuns: Anul ăsta nu cred.
„Avem aceste deficite structurale. Spațiul nostru în buget este acoperit de cheltuieli recurente privind pensii și asistenta sociala și păstram acest nivel de venituri din taxe. N-o să fim credibili în fata creditorilor externi”, a mai arătat Alin Chitu.
Tax expenditures, sau cheltuielile fiscale, descriu pierderi de venituri atribuibile prevederilor legilor fiscal care permit o excludere specială, scutire sau deducere din venitul brut sau care oferă un credit special, o rată preferențială a impozitului sau o amânare a obligației fiscale. Practic, sunt zone în economie care au TVA redus, din varii motive, conform unor legi date de-a lungul timpului. Din pricina acesor cote, statul nu încasează anumite venituri.
În acest an de exemplu, s-a majorart cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră. Prin această mișcare s-au redus într-un fel acele cheltuieli fiscal. De asemenea, pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr (sau alți îndulcitori sau aromatizate) se aplică din 2023 o cotă de TVA de 19%, în loc de 9% cum a fost până la finele anului trecut
Conform Hotnews, Georgeta Toma – șef serviciu – Direcția Generală de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale și Contabile, este al doilea oficial de la Finanțe care vorbește de o eventuală creștere de taxe.
“O să avem și anul acesta modificări pe Codul fiscal. Din sursele noastre de reglementare, avem o reglementare pe politici naționale, avem această reglementare pe politici comunitare pentru că România este stat membru al UE. Și la nivel european o să constatăm că este o efervescență de reglementare”, a spus Georgeta Toma, la TaxEU Forum, citată de Hotnews.
Conform acesteia, există un angajament de reformă fiscală, componentă din PNRR. Mai exact, nu primim bani dacă nu modificăm Codul Fiscal. „Pentru a beneficia de fondurile respective au fost negociate câteva elemente și de politică fiscală. Cele mai importante sunt cele care au venit în sfera microîntreprinderilor. Izvorul acestor reglementări vine din angajamentul pe care România l-a făcut în cadrul acestui proiect european”, a afirmat Georgeta Toma.
Oficialul ministerului susține că revizuirea Codului Fiscal va viza facilitățile. „Aceste facilități se află într-o analiză atentă a unor experți internaționali și după definitivarea acestui raport vor fi anumite “ajustări”, să le spunem așa, pentru facilitățile care există în tot Codul fiscal. Pe de altă parte, nu numai în Codul fiscal”, a spus Georgeta Toma. „Avem facilități și în alte acte normative, nu? Cum este Cooperativa agricolă de producție care, ca facilitate, nu o să o găsim în Codul fiscal, dar ea se regăsește în Legea specifică”, a adăugat aceasta. „Vor fi în viitor modificări care vor fi aduse facilităților fiscale. Ele vor trebui să devină mai echitabile”, a explicat ea.