Se poate face Marea Reindustrializare fără gaze? Ce spune ministrul Energiei

Publicat: 11 nov. 2024, 12:46, de Rona David, în ECONOMIE , ? cititori
Exclusiv
Se poate face Marea Reindustrializare fără gaze? Ce spune ministrul Energiei
Sebastian Burduja spune că vor pleca din minister între 30 și 60 de oameni / Foto: România TV

Prezent la cea de-a șasea ediție a FORUMULUI GAZELOR NATURALE cu tema: ”Contribuția gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziției energetice”, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a explicat, pentru PUTEREA, că trebuie să dublăm producția de gaze în România.

 

„La asta trebuie să lucrăm noi. Din 2027, așa cum știți trebuie să dublăm efectiv producția de gaze în România și să dăm valoare adăugată acestui gaz mai ales prin intermediul industriei. Deci, este prioritate națională”.

Tot o prioritate națională pare a fi realizarea infrastructurii de transport care va prelua gazul din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră şi îl va duce până în Austria pare o prioritate naţională pentru România. Proiectul Neptun Deep este deţinut în proporţii egale de OMV Petrom (Austria) şi Romgaz (statul român), calitatea de operator fiind deţinută de OMV Petrom.

Gradul de umplere în depozite depăşeşte 101%, peste media europeană, iar în iarna aceasta stăm chiar mai bine decât anul trecut, a mai declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Cu certitudine suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025, ba chiar stăm mai bine decât anul trecut (la stocul de gaze naturale, n.r.). Suntem în continuare în supraplin, cu peste 101% grad de umplere, mai mult decât media europeană. De altfel, este unul dintre capitolele la care România a excelat şi ne-am îndeplinit această obligaţie cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisia Europeană pentru toate statele-membre. Suntem pregătiţi şi din perspectiva creşterii producţiei. Vă pot spune, în premieră, că directorul general de la Romgaz, domnul Popescu (Răzvan Popescu, n.r.) este, astăzi, la Caragele unde se va pune în funcţiune Sonda 55, Damianca. De altfel, creşterea producţiei Romgaz, şi felicit compania noastră pentru asta, este datorată creşterii producţiei la Caragele. Este un program de investiţii de peste un miliard de lei. Acolo aşteptăm veşti şi mai bune în perioada imediat următoare. Nu vă pot dezvălui mai multe, e o companie listată, dar cert este că dacă avem gaze pe uscat, cu siguranţă trebuie să le exploatăm şi cu siguranţă aşteptăm cu toţii exploatarea gazelor din Marea Neagră, un proiect care este în grafic. Cele mai multe contracte, cred că peste 95-98% au fost deja semnate şi avem graficul de proiect în bună ordine”, a spus Burduja,