Se pregătește semnarea celui mai mare contract din istoria CNAIR! Și UMB vine la semnat cu un lot din A8; Erbașu – blocat la semnătură
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/foto-material-tunelul-meses.jpg)
Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, trebuie să se asigure că are stiloul încărcat în perioada următoare, pentru că vor fi semnate contracte importante pentru infrastructura rutieră din România. Cel mai mare contract din istoria companiei, lotul de 41 km dintre Poarta Sălajului și Nușfalău, de pe Autostrada Transilvania (A3), se pregătește de parafare. Și Grupul UMB se va prezenta la semnat, pentru lotul Pipirig – Leghin (19,3 km) din Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, parte a Autostrăzii Unirii (A8). Doar Erbașu a avut ghinion deocamdată, după ce licitația pentru construirea Drumului Expres Satu Mare – Oar, pe care o câștigase, a fost contestată.
Se pregătește semnarea celui mai mare contract de execuție din istoria CNAIR. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere urmează să primească ultimele documente de la asocierea turcă Makyol – Ozaltin pentru a putea semna contractul pentru lotul Poarta Sălajului – Nușfalău (41 km), care cuprinde și Tunelul Meseș, cel mai lung tunel de autostradă din România (2,9 km pe sens). „Pe Autostrada Transilvaniei, avem ultimele documente de primit, pentru a semna contractul pe Tunelul Meseș“, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-o postare pe TikTok.
Cel mai scump lot de autostradă a fost atribuit Asocierii Makyol – Ozaltin încă din noiembrie 2024, dar licitația a fost contestată. S-a ajuns până în instanță, iar Curtea de Apel București a respins recent toate contestațiile, CNAIR primind astfel liber la semnarea contractului de peste 1,3 miliarde de euro (6,62 de miliarde de lei fără TVA). Construcția acestui lot montan al A3 trebuie finalizată în 78 de luni (18 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție).
Pe traseul lotului Poarta Sălajului – Nușfalău al Autostrăzii Transilvania vor fi construite inclusiv:
- Tunelul Meseș (în lungime de 2,89 km), cel mai lung tunel de autostradă din România. Acest tunel este format din două galerii unidirecționale care împreună totalizează 5,78 km;
- 65 de viaducte, poduri și pasaje (în lungime totală de aproximativ 13 km).
UMB vine la semnat cu lotul Pipirig – Leghin al A8
Tot în perioada următoare va fi semnat și contractul cu Asocierea SA&PE Construct S.R.L. (lider) – Spedition UMB S.R.L. – Tehnostrade S.R.L. – Euro-Asfalt d.o.o. pentru lotul Pipirig – Leghin (19,3 km) din Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, parte a Autostrăzii Unirii. Potrivit ministrului Grindeanu, contractul va fi semnat săptămâna viitoare. „Pe A8, de la Pipirig la Leghin, așteptăm ultimele documente ca săptămâna viitoare să putem să semnăm contractul“, a spus șeful Transporturilor, într-o înregistrare postată luni pe TikTik.
CNAIR a desemnat în ianuarie 2025 câştigătorul pentru proiectarea şi construirea lotului 2C Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) din Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secţiunea II Miercurea Nirajului – Leghin. Cei 19,3 kilometri includ realizarea a şapte tuneluri în lungime totală de 1,44 kilometri pe această secţiune din Autostrada Unirii. Contractul are o valoare de 2,69 miliarde de lei fără TVA și o durată de 48 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor.
Cele șapte tuneluri care se vor construi pe acest lot din A8:
- tunel bidirecţional, cu lungimea de 490 metri, situat în apropierea localităţii Pîţîligeni;
- tunel unidirecţional pe calea, cu lungimea de 90 metri, situat în apropierea localităţii Pîţîligeni;
- tunel bidirecţional, cu lungimea de 70 metri, situat în apropierea localităţilor Pîţîligeni-Stînca;
- tunel bidirecţional, cu lungimea de 130 metri, situat în apropierea localităţilor Pîţîligeni-Stînca;
- tunel unidirecţional pe calea 1, cu lungimea de 80 metri, situat în apropierea localităţilor Pîţîligeni-Stînca;
- tunel bidirecţional, cu lungimea de 300 metri, situat în apropierea localităţii Stînca;
- tunel bidirecţional, cu lungimea de 280 metri, situat în apropierea localităţii Stînca.
Autostrada Unirii va avea o lungime de circa 300 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.
Construcții Erbașu, blocată la semnătură pentru DEx Satu Mare – Oar
Antreprenorul român Construcții Erbașu, care a demarat în acest an lucrările la primul său lot de autostradă, tronsonul de 26 km dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș (Autostrada Transilvania) cu viaductul de 1,8 km abandonat de americanii de la Bechtel, a fost blocat la semnarea unui nou contract. Erbașu obținuse și contractul pentru construirea Drumului Expres Satu Mare – Oar (10,38 km), la frontiera cu Ungaria, dar nu poate semna deocamdată atribuirea. Două companii prezente la licitație, Automagistral Pivden (Ucraina) și Onur (Turcia), au depus contestații la CNSC. Erbașu venise cu o ofertă de 720,48 milioane lei, termenul de execuție al drumului fiind de doi ani.
Automagistral s-a clasat pe locul II, cu 99,78 puncte, și susține la CNSC că oferta Erbașu ar fi neconformă, iar CNAIR i-a pus la dispoziție documentele cu doar două zile înainte de termenul limită. La rândul său, Onur contestă la CNSC excluderea din licitație pe motiv că, în ofertă poziția de expert propus Șef Șantier a avut declarat un inginer Manager de Proiect, calificarea fiind superioară.
Acest nou drum de mare viteză va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare, DN19 (România) și Drumul Epres M49 (Ungaria). Pe traseu vor fi construite inclusive două noduri rutiere, două parcări și un Centru de Întreținere și Control (CIC).