Se pregătește un tun de proporții în județul Tulcea? Licitație cu iz penal pentru un teren de 53,3 ha

Publicat: 01 nov. 2024, 17:18, de Marian Apipie, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Se pregătește un tun de proporții în județul Tulcea? Licitație cu iz penal pentru un teren de 53,3 ha
Se pregătește un tun de proporții în județul Tulcea? Licitație cu iz penal pentru un teren de 53,3 ha

Se pregătește un tun de proporții în județul Tulcea! Cel puțin asta reiese din modul în care se derulează licitația. Miza: un teren de 53,35 hectare pe care se dorește înființarea unei cariere de exploatare a resurselor minerale. Cine va pune mâna pe piatra de aici pentru următorii 30 de ani, cât este durata contractului de închiriere a terenului? Dacă este să ne luăm după caietul de sarcini, o firmă de-a casei. O condiție care apare printre criteriile de atribuire a contractului înlătură, practic, orice concurență și lasă în joc doar firme de casă.

O licitație cu iz penal, care pare a fi cu dedicație, a fost lansată pe 16 octombrie de Primăria Comunei Cerna, din județul Tulcea. La mijloc este un teren de 533.568 mp (53,35 ha) aflat în extravilanul localității (T4), scos la licitație în vederea închirierii pe o perioadă de 30 de ani. Scopul închirierii: înființarea unei cariere de exploatare a resurselor minerale. Licitația va pleca de la o chirie minimă de 80.000 de euro pe an, pentru un teren cu o valoare de inventar de 272.807,44 lei, după cum se menționează în hotărârea Consiliului Local (CL). Modul în care s-au derulat procedurile ridică, însă, unele semne de întrebare în privința corectitudinii licitației.

Scoaterea la licitație a terenului de 53,35 ha în vederea înființării carierei pare „castana fierbinte“ pe care vechiul Consiliu Local o pune în mâna noului legislativ al comunei Cerna. Proiectul a fost aprobat în ultima ședință a vechiului CL (26.09.2024) cu 12 voturi „pentru“, din totalul de 13 consilieri (PSD are 11 consilieri locali). Apoi, în mare grabă, primăria a trecut la acțiune. A postat un anunț privind licitația pentru teren (16 octombrie), pe care îl găsești greu pe site-ul primăriei (probabil că acesta este și scopul), și a așteptat două săptămâni pentru clarificări (28 octombrie).

Licitație cu iz penal la Primăria Cerna, pentru extragerea pietrei de carieră

Ofertele pentru închirierea terenului de 53,35 ha se pot depune până la data de 6 noiembrie, a doua zi urmând să aibă loc ședința publică de deschidere a lor. Gurile rele spun că totul ar fi deja stabilit în privința firmei care va primi dreptul de exploatare a terenului și de extragere a pietrei de carieră, dar pentru a merge treaba ca pe roate ar trebui mai întâi eliminați „musafirii nepoftiți“ înscriși în cursă, care ar putea încurca socotelile autorităților. Și, potrivit surselor noastre, asta se va întâmpla în perioada următoare.

Acțiunea de eliminare a adversarilor, în condiții suspecte,  se va lăsa cu plângeri penale, mai ales că terenul scos la închiriat nu ar fi în totalitate liber de sarcini. Un lucru omis de funcționarii Primăriei Cerna sau poate trecut cu vederea la ordin, tocmai pentru a face cale liberă câștigătorului stabilit din culise. Terenul de 53,35 ha aparține domeniului privat al Comunei Cerna, însă el este concesionat deja, încă din anul 2006.

Piatră concasată pentru tot județul, la prima strigare!

Licitația merge însă înainte, pentru că miza este mare. Piatra concasată de aici va putea fi comercializată în tot județul Tulcea, ba chiar și în județele vecine. Principalii beneficiari: primăriile. Afacere la cheie, am putea spune! Depinde acum și pentru cine.

„Suprafața de teren ce face obiectul închirierii este destinată pentru extragerea pietrei de carieră și concasarea acesteia în condițiile reglementate de Legea minelor 85/2003. Activitatea extractivă are drept scop principal producerea și comercializarea de piatră de carieră concasată. Principalii beneficiari vor fi primăriile din județul Tulcea, cu posibilitatea de livrare și în alte județe pentru construire și întreținere drumuri, precum și la societăți de construcții civile“, se menționează chiar în caietul de sarcini.

Ca și condiții, chiriașul „va fi obligat să angajeze cu precădere personal din comună, dar să și participe, la cererea primăriei, cu utilaje și piatra rezultată din prelucrare, pentru amenajarea străzilor în comună“.

Licitație cu iz penal la Primăria Cerna. Condiția care înlătură concurența și păstrează în joc doar firmele de casă!

Și acum, BOMBA! La stabilirea câștigătorului, Primăria Cerna a considerat că nu valoarea chiriei oferite primează (adică s-ar porni din start cu un prejudiciu adus bugetului local), ci alte criterii. Nivelul chiriei reprezintă doar 40% din ofertă, în rest contând cuantumul investițiilor în tehnologia necesară realizării lucrărilor de extragere și concasare a pietrei (25%) și a investițiilor în protejarea mediului (25%). Cifra de afaceri contează doar în procent de maximum 5%.

Și mai rămân 5% pentru ca un ofertant să ajungă la punctajul maxim, iar acest procent poate face diferența! Și, cu siguranță, așa va fi! Numai că, pentru a primi acest 5%, trebuie să îndeplinești o condiție care, practic, înlătură orice concurență și menține în cursă doar o anumită firmă. Cea pentru care pare să fie croită, de altfel, licitația: să ai cât mai mulți angajați de pe raza comunei, cu cel puțin 30 de zile vechime!

Cum anunțul cu licitația a fost postat pe 16 octombrie, iar ofertele se deschid pe 6 noiembrie, orice firmă venită la licitație în baza anunțului (și acesta destul de bine ascuns pe site-ul primăriei) nu ar putea obține cei 5% decisivi. Pentru că nu ar avea cum să aibă deja angajați dintre localnici. Și chiar dacă ar avea unu sau doi, tot nu ar fi suficient, pentru că punctaj maxim va primi „ofertantul cu numărul cel mai mare de personal angajat cu domiciliul pe raza comunei Cerna“, după cum se menționează în criteriile de atribuire a contractului.

Cum ar putea suna răspunsul comisiei de evaluare a ofertelor, în fața firmei câștigătoare: „Dumneavoastră aveți o prestanță, v-ați pregătit bine și vă felicităm!“. Vi se pare cunoscută replica?

E normal să-i ceri unui investitor să angajeze oameni din localitate, dar ilogic să-i pui condiția să-i aibă deja angajați cu cel puțin două săptămâni înainte de demararea licitației.

„Licitație să fie, dar să știm și noi!“, s-ar putea spune folosind o expresie din Caragiale care se referea însă la trădare (a intereselor comunei, în cazul de față). După toate acestea, comisia de evaluare a ofertelor nu va putea avea, la final, decât celebra replică din seria de filme B.D.: „Dumneavoastră aveți o prestanță, v-ați pregătit bine și vă felicităm!“. Se sesizează cineva?

Puterea a încercat să-i contacteze, pentru un punct de vedere, atât pe primarul comunei Cerna, Petre Șopu, cât și pe secretarul general al localității, Valentin Dumitrache, însă până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.