Se reiau lucrările pentru Canalul Siret-Bărăgan, anul viitor
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, spune că anul viitor vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan.
Lucrările au fost stopate de ceva vreme, în contextul în care au fost oprite achizițiile publice.
„În momentul de faţă se lucrează la acest proiect şi eu sunt convins că în martie anul viitor vom vedea excavatoare în zonă. Realizarea Canalului Siret-Bărăgan are un rol foarte important, aduce beneficii agricultorilor din zonă, pentru că aproape trei amenajări de irigaţii importante din Ialomiţa, Brăila şi Buzău pot fi alimentate gravitaţional din acest canal, iar Ministerul Agriculturii şi ANIF nu vor mai avea costuri cu energia pentru a pompa apa din Dunăre”, a declarat Florin Barbu, fost director general ANIF.
Valoarea fondurilor alocate pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii se ridică la peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027. Alte 400 de milioane au fost acordate pentru organizaţiile de udători şi 100 de milioane de euro pentru amenajări locale.
În prezent, doar 5 kilometri din Canalul Siret-Bărgan sunt funcţionali, deservind 7.000 de hectare.
Ministrul Agriculturii susține că până în 2027 se va finaliza programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii pe 2 milioane de hectare, dintr-un total de 2,8 milioane hectare amenajate pentru irigaţii. La acest moment, fermierii au la dispoziție 1,4 milioane de hectare amenjate, din care circa 870.000 de hectare sunt irigate.
Canalul Siret-Bărăgan este un proiect început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu și avea ca scop să asigure apa pentru fermierii din Bărăgan. Conform proiectului, canalul trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri.