Se schimbă Codul Muncii! Guvernul introduce modificări semnificative pentru salariile minime și negocierile colective

Publicat: 20 iun. 2024, 06:56, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Se schimbă Codul Muncii! Guvernul introduce modificări semnificative pentru salariile minime și negocierile colective

Guvernul va adopta un proiect de act normativ privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Principalele aspecte urmărite vizează:

– În vederea asigurării unui grad corespunzător de adecvare al salariului minim legal, se impune completarea Codului muncii cu elementele corespunzătoare care să prevadă criteriile naționale (puterea de cumpărare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung) pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil și clar, actualizări periodice și în timp util și desemnarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social ca organism național care să permită asigurarea consultărilor cu partenerii sociali, în sensul directivei.

– Codul muncii a fost completat cu prevederi corespunzătoare, care să asigure aplicarea prevederilor Directivei(UE) 2022/2041 tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu, prin definirea noțiunii de ”raport juridic de muncă” și a celei de ”angajator”.

– Prevederile Codului muncii au fost completate cu prevederi care să asigure angajarea adoptării unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective în linie cu obiectivul directivei de susținere a negocierilor colective pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire a protecției prin convenții colective

– Completarea Codului muncii cu prevederi privind sancționarea nerespectării dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil.

– Completarea Codului muncii cu datele statistice și informațiile relevante referitoare la acoperirea gradului de adecvare, în vederea raportării acestora de către M.M.S.S., o dată la doi ani, Comisiei Europene, precum și cu instituțiile competente, care au obligația furnizării acestora către M.M.S.S., respectiv: Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Inspecția Muncii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției și Institutul Național de Statistică.

– Pentru asigurarea accesului efectiv al salariaților la salariile minime legale şi a celor minime negociate colectiv prin contracte colective de muncă se impune completarea Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii. Astfel, Legea nr. 108/1999 a fost completată cu dispoziții privind principiile care stau la baza activității de control a Inspecției Muncii. De asemenea, dat fiind faptul că Inspecția Muncii este o instituție de control esențială în domeniul muncii, cu multe instituții în subordine cu o problematică complexă (inspectoratele teritoriale de muncă în fiecare județ și în Municipiul București), prevederile legii au fost completate în sensul obligativității obținerii și deținerii de către inspectorul general de stat și inspectorii generali adjuncți, a certificatului de securitate de acces la informații clasificate „secret”, sub sancțiunea eliberării din funcție.

– Proiectul de lege conține completarea declarațiilor de transpunere aferente fiecărui act normativ din legislația națională, prin care au fost transpuse dispozițiile Directivei (UE) 2022/2041.

UE dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de trai ale cetățenilor prin stabilirea unui cadru pentru salarii minime adecvate în Europa.

Ce beneficii pot aduce normele UE privind salariile minime?

Există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Acest lucru se datorează, în parte, modelelor foarte diferite de piețe ale forței de muncă și nivelurilor diferite ale veniturilor din statele membre.

Obiectivul noii directive privind salariile minime adecvate este de a contribui la asigurarea unor condiții de muncă și de trai decente pentru angajații din Europa.

Condiții de muncă echitabile

Lucrătorii au dreptul la salarii echitabile, care să asigure un nivel de trai decent. Acest lucru este subliniat la principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, în capitolul 2, care se referă la condițiile de muncă echitabile.

Pilonul european al drepturilor sociale este o proclamație comună a șefilor instituțiilor UE, care se angajează să pună în aplicare 20 de principii în domeniul politicii sociale.

Dialogul social și participarea lucrătorilor

Lucrătorii – sau reprezentanții acestora – au dreptul de a fi informați și consultați în timp util cu privire la aspectele relevante pentru ei. Acesta este principiul 8 al Pilonului european al drepturilor sociale.