Se schimbă viitorul investițiilor. Aurul, la un maxim istoric, ar putea să devină digital
![Se schimbă viitorul investițiilor. Aurul, la un maxim istoric, ar putea să devină digital](https://media.puterea.ro/MRYBHQsRAawSTlCfyzpEE7zcqD0=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/1Aff5SKgfzGlzRRCVNRlhTw.jpg)
Viitorul ar putea schimba drastic modul în care sunt privite investițiile în aur. Considerat un refugiu, ar putea domina piețele sub formă digitală. Consiliul Mondial al Aurului caută variante prin care să creeze un token digital care să reprezinte aurul fizic.
Aurul ar putea să devină digital
Tokenizarea aurului presupune crearea unei unități standardizate de valoare, care să corespundă unui gram de aur pur. În plus, fiecare lingou de aur ar fi înregistrat cu atribute precise precum puritatea, greutatea și locația, asigurând transparența și securitatea tranzacțiilor.
În acest fel, ar fi eliminate barierele legate de stocarea și transportul fizic al aurului, făcându-l mult mai ușor de utilizat în tranzacții financiare. Cu alte cuvinte, am putea să avem aur, fără să-l deținem fizic,
Acest concept ar deschide noi posibilități pentru investitori, care ar putea deține aur în formă digitală. Mai mult, conform profit.ro, care citează eToro Retail Investor Beat, acest token ar putea deveni un competitor real pentru Bitcoin, considerat un „aur digital”.
Investitorii din întreaga lume vor putea astfel să beneficieze de lichiditatea aurului, într-un mod mult mai flexibil și rapid decât până acum, fără a fi nevoiți să se preocupe de logistica stocării fizice.
În paralel, aurul fizic rămâne un activ valoros pentru bănci și investitori. Cererea de aur ca vehicul de investiții a crescut cu 25% față de anul precedent, ajungând la 1.180 de tone, un maxim al ultimilor patru ani, determinată de o revigorare a cererii de ETF-uri pe aur în a doua jumătate a anului 2024.
Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, aurul rămâne un refugiu pentru investitori, care caută active sigure. 32% dintre investitorii români și 28% dintre cei globali au în portofoliu mărfuri care ar putea include aurul.
„Tensiunile globale sunt în creştere. Războiul din Ucraina continuă, relaţiile dintre SUA şi China rămân tensionate, iar ameninţarea războaielor comerciale la nivel mondial este foarte mare. În vremuri incerte, investitorii se îndreaptă către aur, care s-a dovedit a fi o protecţie universală împotriva şocurilor geopolitice şi economice”, a explicat analistul eToro, Bogdan Maioreanu.