Se scumpesc facturile la energie? Răspunsul ministrului Burduja

Publicat: 11 sept. 2024, 10:38, de Autor: Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Se scumpesc facturile la energie? Răspunsul ministrului Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, într-un interviu acordat Digi24, că schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie pentru persoanele vulnerabile va fi extinsă și după luna martie 2024.

Acesta a explicat că, începând cu luna aprilie a anului viitor, românii cu venituri mici, familiile cu mulți copii sau cei care utilizează aparate medicale care consumă mai multă energie vor beneficia de un sistem de sprijin mai bine definit.

Burduja a precizat că criteriile pentru această nouă schemă de compensare vor fi stabilite până în luna ianuarie 2024. Acesta a subliniat că actuala schemă de compensare, în vigoare până la finalul lunii martie, subvenționează consumul de energie electrică pe baza unor praguri de consum, cu prețuri reduse pentru consumurile mai mici și prețuri mai mari pentru consumurile ridicate.

„Avem o schemă de compensare și plafonare în vigoare până la finalul lunii martie anul viitor. Noi am spus că și dincolo de acest orizont de timp va trebui să sprijinim consumatorii români care au nevoie cu adevărat de sprijin din partea statului”, a declarat Burduja.

Ministrul a subliniat că liberalizarea pieței energiei, deși este corectă în principiu, a fost perturbată de factori neprevăzuți care au dus la creșteri ale prețurilor și erori în facturare. „Ideea de liberalizare s-a suprapus cu factori care nu puteau fi prevăzuți. Liberalizarea, de principiu, este un lucru corect. Într-o piață liberă, prețul ar trebui să fie mai mic. Totuși, trebuie să investim în producția de energie pentru a reduce prețurile”, a explicat Burduja.

Întrebat despre posibila revenire la o piață complet liberă din aprilie 2025, Burduja a fost rezervat, spunând că nu poate prezice viitorul cu exactitate, dar a asigurat că persoanele vulnerabile vor continua să fie protejate. În plus, Burduja a menționat că discuțiile cu premierul, care a criticat liberalizarea, vor continua. „Sunt convins că vom avea un asemenea dialog, dar la nivelul Uniunii Europene toate statele membre s-au aliniat acestor principii. România nu poate face excepție”, a adăugat acesta.

În concluzie, Burduja a recunoscut că actuala schemă de subvenționare nu este perfectă, subliniind că unele familii cu venituri mici sunt în prezent comparate cu gospodării care consumă puțină energie, ceea ce nu este echitabil. „Problema este că e plătită la același nivel de subvenție și de o familie cu un apartament care stă gol și de o familie cu trei copii care face economie”, a încheiat ministrul Energiei.