Se scumpește uleiul, după ce prețul scăzuse sub 5 lei/litru
Dacă în urmă cu câteva săptămâni, litrul de ulei de floarea soarelui putea fi găsit pe rafturile mai multor magazine la un preț sub 5 lei, acum, tendința este de creștere.
Nici măcar prognozele bune privind recolta nouă sau plafonarea prețurilor de la 1 august nu sunt de natură să tempereze prețurile, după cum susțin jucătorii din piață.
„Eu cred că prețul a ajuns destul de jos, oricum la nivelul de dinainte de creștere. Vârful a fost undeva la 11 lei pe litru, consider că la acel moment prețurile au crescut artificial la tot, din cauza războiului din Ucraina. Acum, trendul este ascendent, deși vine recolta nouă. În urmă cu două săptămâni și noi am avut ulei la un preț de 4,99/litru, iar acum o săptămână prețul era de 5,68 lei/litru”, a declarat pentru Ziarul Puterea Claudiu Zglobiu, patronul unei firme de distribuție de mărfuri din Craiova, membră a Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.
Zglobiu, care are trei magazine de tip cash&carry în zona Olteniei, spune că românii sunt interesați în primul rând de preț, în funcție de care este stabilită și strategia companiei.
„Reducem gama de produse și dăm drumul la preț, este singura variantă pe care o vedem noi, cel puțin în zona aceasta mai săracă a țării, comparativ cu alte zone”, a mai precizat Zglobiu.
În piață, uleiul se mai găsește încă la anumiți retaileri la prețuri sub 5 lei pe litru doar la ofertă și nu se știe pentru cât timp.
Ce se întâmplă pe piață
În luna iunie, prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut de la 750 de dolari/tonă la 900 dolari/tonă, în timp ce semințele de floarea soarelui s-au scumpit de la circa 651 de dolari/tonă până la 718 dolari/tonă.
Pentru sezonul în 2022/2023, Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările cu privire la importurile UE de ulei de floarea soarelui până la două milioane de tone, față de 1,5 milioane de tone, prognozat anterior.
Cât despre producția de semințe de floarea soarelui din acest an, se așteaptă o recoltă mai bună față de anul trecut, inclusiv în Ucraina, deși este război.