Se spulberă mitul că totul se produce în China? A doua economie a lumii încetineşte
Mitul că totul a ajuns să fie produs în China pare să se destrame. A doua economie a lumii continuă să crească, însă creşterea economică înregistrată în trimestrul doi din 2024 a încetinit mai mult decât se estima, conform datelor publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS), preluate de agenţiile de presă.
În contextul crizei din sectorul imobiliar, a doua economie mondială a raportat încetinirea creşterii în trimestrul doi din 2024, amplificând aşteptările că autorităţile de la Beijing vor adopta noi măsuri de stimulare.
PIB-ul Chinei a crescut în ritm anual cu 4,7 % în trimestrul doi 2024, faţă de o creştere anualizată de 5,3 % în primele trei luni din acest an. Este cel mai lent ritm de creştere înregistrat începând din primul trimestru din 2023 şi se situează sub previziunile analiştilor, de 5,1%.
În luna iunie, producţia industrială în China a crescut în ritm anual cu 5,3%, după o majorare de 5,6% în mai, în timp ce vânzările cu amănuntul au urcat cu 2% în iunie, faţă de 3,7% luna anterioară, de asemenea cel mai redus nivel din ultimele 18 luni al vânzărilor cu amănuntul, presiunile deflaţioniste forţând companiile să scadă toate preţurile, de la maşini la alimente şi îmbrăcăminte.
Preţurile locuinţelor au coborât cu 4,5% în iunie, după un declin de 3,9% în mai. Rata şomajului s-a menţinut la 5%, în linie cu estimările.
Lynn Song, economist la ING, a apreciat că datele privind PIB-ul Chinei sunt dezamăgitoare, iar drumul spre atingerea ţintei de creştere economică de 5% rămâne dificil. Consumul este afectat semnificativ de scăderea preţurilor proprietăţilor imobiliare şi al acţiunilor companiilor listate, asociate cu creşterea modestă a salariilor.