Se știe, deja, cine va fi un nou membru în conducerea Fondului Proprietatea. Isărescu Lăcrămioara, cap de listă, pentru alegerile din 27 septembrie. ,,Cutuma dâmbovițeană” funcționează
Fondul Proprietatea (FP) a publicat lista finală de candidaţi pentru ocuparea celor două locuri în Comitetul Reprezentanţilor Fondului, (simbol FP la BVB), în alegerile din 27 septembrie, organizate de Adunarea Generală a Acționarilor.
Se știe, deja, potrivit ,,cutumei dâmbovițene”, cine va câștiga unul din cele două posturi ,,scoase la concurs”, pentru Consiliu. Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, este cap de listă. Cine are curaj să n-o voteze ?
Lăcrămioara va participa din obligație, dar …. Rămân în ,,luptă”, cinci candidați pentru un singur post.
Consiliul Reprezentanților este entitatea care ţine legătura cu administratorul fondului şi aprobă cadrul de desfăşurare a operaţiunilor, inclusiv tranzacţii şi posibile listări.
Pe lista finală, postată de FP pe pagina sa de Internet, figurează șase nume, pentru a fi votate de acţionari pe 27 septembrie.
Cele două locuri din Consiliu au devenit vacante ca urmare a expirării mandatului lui Nicolas Paris şi demisiei lui Martin Bernstein. Mandatele sunt pe trei ani.
Acționarii urmează să decidă și cine va fi noul administrator al Fondului. Începând din septembrie 2010, administratorul Fondului Proprietatea este Franklin Templeton Investment Management.
Redăm lista și CV-urile celor șase candidați, la 30 august, după încheierea înscrierilor pentru candidatura la cele două posturi.
Lăcrămioara Isărescu, economist cu un Master în Relaţii Economice Internaţionale, absolventă MBA, propusă de fondul de investiţii BT Maxim, administrat de BT AM din grupul financiar Banca Transilvania. “Strămoşii mei şi-au servit comunităţile în diferite calităţi, ca funcţionari publici, profesori, preoţi sau ofiţeri de armată. Am la bază onestitatea, integritatea şi profesionalismul şi sunt atrasă de persoanele şi organizaţiile care împărtăşesc aceste principii”, scrie ea în scrisoarea adresată acţionarilor. Potrivit CV-ului, din 2014 încoace, Lăcrămioara Isărescu ocupă funcţia de Responsabil Relaţii Guvernamentale şi de Reglementare IBM România şi Moldova. Anterior (2011-2014) a fost Director de Relaţii Guvernamentale şi de Reglementare.
“Cred că experienţa mea vastă în: (1) analizarea şi interpretarea cadrelor de reglementare complexe, inclusiv a programelor economice naţionale şi europene, (2) asigurarea alinierii între interesele private şi publice prin soluţii strategice pentru afaceri şi (3) determinarea implementării strategiei, vor fi valoroase pentru misiunea Consiliului de a înscrie fondul pe o nouă cale de investiţii. În plus, pentru viitorul sectorului român al afacerilor, mediul european de reglementare va fi din ce în ce mai relevant şi sunt încrezător că experienţa mea în acest domeniu va adăuga valoare fondului”.
Andrew Noble, fost ambasador UK, este de asemenea pe listă, propus de un acţionar persoană fizică – Antoniu Codreanu. “Aş putea contribui la diversitatea de gândire a Comitetului; am o abordare independentă, nu lucrez nici în prezent, şi nici în viitor nu voi lucra pentru un guvern anume; loialitatea mea aparţine oamenilor pe care îi servesc; şi cred că ar ajuta la reputaţia FP şi a României, şi astfel la atragerea de investiţii, cel puţin păstrarea sau creşterea complexităţii prin diversitate a Comitetului Reprezentanţilor”.
George Duhan, consilier prezidenţial cu grad de ministru, spune că printre obiectivele pe care le va avea în vedere dacă va fi votat de acţionari în CR se numără conservarea şi extinderea portofoliului actual, renunţarea la politica răscumpărărilor, orientarea strategiei de administrare a portofoliului, alinierea strategiei cu viziunea economică a statului român. “Asumarea calităţii FP de investitor interest şi focusat pe asigurarea susţinerii financiare pentru contribuţia locală la fondurile de private equity cofinanţate prin PNRR”.
Pe listă mai sunt Nicolas Paris, Marian Cristian Mocanu (avocat şi autopropus din calitatea sa de acţionar), Istvan Sarkany (investitor şi autopropus). Câteva comentarii din scrisoare, mai jos. Integral, pe site-ul FP.
Cristian Mocanu spune: “Sunt acţionar FP din 2001. Am acum 500.000 de acţiuni. În cei 17 ani de când sunt avocat în Baroul Bucureşti am avut oportunitatea de a lucra în domeniul pieţei de capital din numeroase perspective: consultant pentru emitenţi şi investitori, avocat în litigii privitoare la drepturile acţionarilor şi chiar apărător al unor persoane şi entităţi acuzate de acţiuni contrare mecanismelor de piaţă liberă (manipulare de piaţă, tranzacţionare pe baza de informaţii privilegiate). Din luna ianuarie 2024 ocup de asemenea poziţia de membru independent neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Electrica SA şi de asemenea Preşedinte al Comitetului de Strategie şi Guvernanţă Corporativă. În ceea ce priveşte candidatura pentru calitatea de membru al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, consider că această companie se află la un moment important în existenţa sa, mai ales în condiţiile re-configurării structurii capitalului social ca urmare a programului de răscumpărare a acţiunilor proprii derulat în anul 2023, urmare a lichidării participaţiei la Hidroelectrica.
Sarkany Istvan spune: Am luat decizia de a candida la poziţia de membru al Comitetului Reprezentanţilor deoarece am susţinut întotdeauna că investitorii de retail trebuie să aibă o voce în cadrul companiilor listate. Subiectele legate de guvernanţa corporativă sunt extrem de importante şi au fost intens discutate de investitori, inclusiv de cei peste 8000 de membri ai grupului de Facebook administrat de către mine, Investitori Fără Frontiere. Din poziţia de investitor şi voce a investitorilor de retail, vă rog să-mi încredinţaţi votul pentru a putea sprijini administratorul Fondului să întreprindă în continuare paşii optimi pentru a crea valoare pentru toţi investitorii.
Fondul Proprietatea are o capitalizare bursieră de 1,4 miliarde lei. În portofoliul său sunt deţineri la Aeroporturi, Poşta Română, Salrom, CE Oltenia.
Care sunt atribuţiile Comitetului Reprezentanţilor:
ART. 17 Atribuţiile Comitetului reprezentanţilor Comitetul reprezentanţilor are, în principal, următoarele atribuţii:
(1) Ca urmare a informării primite de la AFIA (societatea de administrare) cu privire la convocarea adunării generale ordinare şi/sau extraordinare, solicită, în cazul în care consideră necesar, adăugarea unor noi puncte pe ordinea de zi ce urmează a fi cuprinsă în textul convocatorului adunării generale a acţionarilor.
(2) Primeşte de la AFIA informările în ceea ce priveşte răspunsul la solicitările scrise depuse înainte de data adunării generale a acţionarilor de către acţionari cu privire la ordinea de zi ce implică activitatea Fondului Proprietatea.
(3) Primeşte de la AFIA situaţiile financiare anuale, raportul anual de activitate prezentat de AFIA şi raportul financiar al auditorilor, înainte de a fi puse la dispoziţia acţionarilor, şi le analizează, putând formula un punct de vedere în cazul în care are obiecţiuni, pe care îl prezintă AFIA şi adunării generale.
(4) Primeşte de la AFIA spre analiză raportul anual şi politica de management ale Fondului Proprietatea şi prezintă AFIA şi adunării generale a acţionarilor un punct de vedere cu privire la acesta.
(5) Primeşte de la AFIA spre analiză bugetul de venituri şi cheltuieli anual înainte de a fi supus spre aprobarea adunării generale a acţionarilor şi prezintă AFIA şi adunării generale un punct de vedere cu privire la acestea.
(6) Primeşte de la AFIA spre analiză strategia şi politicile de dezvoltare ale Fondului Proprietatea, înainte de a fi supuse spre aprobarea adunării generale a acţionarilor şi prezintă AFIA şi adunării generale un punct de vedere cu privire la aceastea.