Se vede forma primului velodrom acoperit din România! Când va fi gata complexul sportiv multifuncțional de 50 de milioane de euro (VIDEO)

Publicat: 03 apr. 2025, 20:38, de Marian Apipie, în SPORT , ? cititori
Se vede forma primului velodrom acoperit din România! Când va fi gata complexul sportiv multifuncțional de 50 de milioane de euro (VIDEO)

În doar șase luni de la demararea efectivă a lucrărilor, complexul sportiv multifuncțional de la Craiova, care se ridică pe locul fostului stadion Tineretului și cuprinde primul velodrom acoperit din țară, a prins contur. Constructorii români care au obținut contractul de 50 de milioane de euro pentru realizarea arenei unicat s-au mișcat foarte bine, iar în aceste zile au turnat placa peste subsolul clădirii. Pe locul stadionului unde s-a născut Universitatea Craiova, demolat după 90 de ani de existență, va apărea acum o sală de 8.000 de locuri omologată pentru competiții internaționale de ciclism, atletism, handbal, volei sau baschet.

Se vede forma primului velodrom acoperit din România! Potrivit beneficiarului, Consiliul Județean (CJ) Dolj, lucrările sunt în grafic, noua arenă urmând să fie gata până la finele anului 2027. În această perioadă se toarnă zilnic sute de metri cubi de beton, la planșeul peste subsol.

„Arena sportivă, care se ridică pe amplasamentul fostului Stadion al Tineretului, a prins formă în această lună, după ce a început turnarea plăcii peste subsol, o etapă în care se toarnă sute de metri cubi de beton pe zi. De altfel, proiectul avansează conform planului pentru că echipele de muncitori sunt mobilizate în fiecare zi pe șantier. La finalul acestei investiții, vom avea un complex sportiv de înaltă calitate, ce va deveni un punct de referință pentru sportul din România“, a transmis președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, pe Facebook. Cert este că pe șantier este permanent agitație, iar evoluția lucrărilor este vizibilă de la o săptămână la alta.

Complexul sportiv multifuncțional va avea peste 8.000 de locuri și va putea găzdui toate sporturile de sală, inclusiv competiții de atletism. De altfel, construcția a fost proiectată pentru a avea, pe lângă velodrom, și o pistă de atletism pentru desfășurarea de competiții la nivel internațional, suprafețe de joc modulare, dar și o zonă pentru concerte și alte manifestări artistice. Complexul este prevăzut, de asemenea, cu vestiare, săli de antrenament și de tratament pentru sportivi, magazine și locuri de parcare.

Se vede forma primului velodrom acoperit din România. Cine se ocupă de lucrări

Contractul „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții «Construire Centrul sportiv Stadionul Tineretului Craiova»“ a avut o valoare estimată de 225.205.044,92 lei, fără TVA, adică 54 de milioane de euro cu TVA. Totodată, cheltuielile diverse și neprevăzute, stabilite de către proiectant, au fost de 23.108.969,83 lei (fără TVA) şi nu au fost incluse în valoarea estimată.

Contractul a fost atribuit pentru suma de 214 milioane de lei fără TVA (circa 43 de milioane de euro), termenul de finalizare fiind de 38 de luni de la ordinul de începere. Lucrările sunt executate de asocierea română SSAB-AG – Frasinul, două firme din Bacău, respectiv Bistrița Năsăud. Asocierea a fost și singurul ofertant înscris la licitație. Din asociere mai fac parte subcontractanții Terratest Geotehnic SA, KONE Ascensorul, Civitas Systems, Zoork, SSAB International Electric, Avi Compact, Sonerg Montaj și Quattro Engineering Solutions.

Noua arenă multifuncțională, o construcție cu subsol, parter și 3 etaje, va avea o suprafață totală de peste 34.000 de metri pătrați și va asigura condițiile necesare pentru organizarea de competiții naționale și internaționale de atletism, ciclism, dar și volei, baschet, handbal sau tenis de câmp. Clădirea va avea formă de elipsă, cu latura cea mai mare de circa 130 m, paralelă cu bulevardul Știrbei Vodă, și latura mică de circa 100 m, aproximativ paralelă cu bulevardul 1 Mai. Complexul sportiv va dispune și de 193 de locuri de parcare.