Se vinde centrala de la Halânga! Comănescu de la GSP ar putea fi interesat
După vânzarea centralei Mintia Deva, o altă unitate din proprietatea statului român va avea alt proprietar.
Euro Insol, lichidator judiciar al R.A.A.N., organizează în data de 30.03.2023, ora 1200, la sediul R.A.A.N. din str. Nicolae Iorga nr. 1, Drobeta Turnu Severin, licitație publică, competitivă, cu strigare, cu preț în urcare, având ca obiect vânzarea în bloc a bunurilor (imobile și mobile) din cadrul Termocentralei Romag Termo Halânga, Priza Dunăre și Stația de tratare apă industrială Halânga, respectiv terenuri în suprafață totală de 809.396 m.p., clădiri și construcții speciale, precum și mașini, echipamente și instalații aferente celor trei obiective.
Prețul de pornire este de 47.132.197 de euro (exclusiv T.V.A.)
Centrala de la Halânga, cunoscută drept combinatul de apă grea, nu mai funcționează de câțiva ani de cânnd Regia Autonomă de Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin, proprietara unității, a intrat în faliment, conform unei decizii a Tribunalului Mehedinți din 2016. Situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare este un caz-școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei.
Pe 28 ianuarie 2016, Tribunalul Mehedinți a decis intrarea RAAN în faliment, la solicitarea comitetului creditorilor. Administratorul judiciar, Tudor și Asociații, și cel special, Ion Sârbulescu, au făcut apel la această sentință. Lichidator judiciar provizoriu fusese desemnată firma Euro Insol. Ulterior, în data de 3 februarie 2016, Curtea de Apel Craiova a decis suspendarea provizorie a falimentului Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) până la soluționarea contestației depuse de administratorului judiciar și de cel special. Decizia Curții de Apel Craiova este fără cale de atac.Prin urmare, până la o decizie a instanței cu privire la contestațiile depuse, RAAN se întoarce în procedură de insolvență.
Recent, pe adresa lichidatorului a venit o ofertă de cumpărare a centralei din parte unei persoane fizice, nenumită.
Licitează Comănescu?
Un interes pentru achiziția Halângă l-ar putea avea omul de afaceri Gabriel Comânescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere, mare contractor și furnizor român de servicii petroliere offshore la Marea Neagră. În trecut, acesta a dorit achiziția centralei Mintia Deva, vândută recent unei companii din Irak.
Comănescu, prin compania GSP Power, a cumpărat peste 128 de hectare de terenuri ale termocentralei Halânga. Cea mai mare parte din suprafață (113,42 hectare) aparținea depozitului de zgură și cenușă al termocentralei.
În urmă cu trei ani, compania de stat Romgaz și societatea GSP Power au anunțat că vor construi în parteneriat o nouă centrală electrică la Halânga pe un teren al unității care a intrat în faliment. Centrala ar urma să aibă o capacitate de 150 MW pe gaz și 50 MW panouri fotovoltaice. Acestea din urmă vor fi amplasate pe un teren ce va fi ecologizat.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune atunci despre Halângă următoarele: ”Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție, fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2″.