Seacă Dunărea. A rămas pe uscat stația de pompare de la Stăncuța, care asigură irigarea a 250.000 ha din Brăila și Ialomița
La numai câteva ore după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat Stația de pompare de la Stăncuța, cea mai mare stație de pompare a apei din Dunăre, o nouă scădere a nivelului apelor a scos din funcțiune sorburile de extracție a acestei stații, blocând funcționarea sistemului de irigații pe 250.000 de hectare.
Practic, în timp ce la ședința de guvern ministrul Petre Daea îi raporta primului ministru că situație este sub control, reprezentanții ANIF Brăila îi anunțau pe fermierii din Brăila și Ialomița că nu vor mai primi apă pentru irigații prin canalele racordate la Stația de la Stăncuța din cauză că nu mai poate fi extrasă apă din Dunăre cu ajutorul acestei stații.
Stația de Pompare Stăncuța este construită într-o nișă a albiei Dunării, adică într-un bazin săpat în afara șenalului navigabil, pentru ca sorburile să fie protejate de acumularea aluviunilor aduse de ape. Acum, nivelul Dunării este atât de scăzut, încât și puțina apă care mai ajunge la sorburi este plină de mâl, afectând funcționarea pompelor.
Scoaterea din funcțiune a acestei stații afectează sute de fermieri, pentru că aceasta asigură apa pentru irigarea a peste 250.000 ha, din județele Brăila și Ialomița, respectiv din amenajările pentru irigații Terasa Viziru, Călmățui – Gropeni – Chiscani, Ialomița – Călmățui, Ianca – Surdila Greci și BH Călmățui.
Sunt afectate culturile agricole de pe o importantă suprafață din Câmpia Bărăganului, principalul bazin cerealier al României.
În această zonă mai sunt în funcțiune două stații de pompare, cea de la Plaja Lipoveneasă din Brăila și aceea de la Gropeni, dar și acestea fiind construite în nișă, vor fi afectate de scăderea nivelului Dunării prognozată pentru perioada următoare de specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor.
Mai sunt în funcțiune și două stații de pompare plutitoare, de la Polizești și Tufești, care, fiind stații plutitoare, pot funcționa și în condițiile unui nivel scăzut al apelor Dunării, dar asta nu rezolvă mare lucru, pentru că cele două stații asigură apa pentru irigarea a numai 2.000 ha.