Seacă Dunărea?! Seceta pune în pericol navigația pe sectorul românesc al fluviului
„Codurile roșii” de temperaturi caniculare și lipsa precipitațiilor care s-au manifestat în ultimele săptămâni în bazinul hidrografic al Dunării au determinat scăderi fără precedent ale debitului și nivelului apelor, care pun în pericol navigația pe fluviu.
Seceta prelungită menține debitul Dunării la un nivel foarte scăzut, principalul efect, scăderea nivelului apelor sub adâncimea minimă de navigație pe sectorul fluvial recomandată de Comisia Dunării, de 2,5 metri, creându-le mari probleme navigatorilor.
În prognoza Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) pentru intervalul 2 august – 9 august se estimează că și în cursul săptămânii viitoare debitul Dunării se va situa cu mult sub media multianuală a lunii august și se va menține tendința de scădere a nivelului apelor pe întreg sectorul românesc al Dunării.
„Debitul la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în scădere în primele patru zile până la valoarea de 2.900 mc/s, apoi staționar până la sfârșitul intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuala a lunii august, de 4.300 mc/s.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în scădere”, se spune în prognoza emisă vineri de INHGA.
Potrivit hidrologilor, în următoarea săptămână vor fi înregistrate scăderi severe ale nivelurilor Dunării. Spre exemplu, la Zimincea, nivelul Dunării va scădea de la 106 cm pe data de 2 august, la 62 cm pe 9 august.
La Galați, unde pe 2 august nivelul Dunării era de 150 cm, scăderea va fi la 117 cm pe 9 august. La Cernavodă, unde pe 2 august cota apelor Dunării era de 12 cm, pe 9 august cota va fi pe minus, nivelul apelor prognozat fiind de minus 37 cm.
Alertă pe Dunăre. Navigatorii sunt avertizați că vor fi mari probleme în navigația pe sectorul românesc
Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, compania națională care asigură condițiile de navigație pe sectorul românesc a emis Avizul către Navigatori nr 91/31.07.2024, prin care companiile de navigație sunt avertizate cu privire la faptul că nivelurile mici ale apelor Dunării care sunt înregistrate pe anumite sectoare dar și tendințele de scădere din următoarele zile pun în pericol navigația pe întreg sectorul românesc.
„Se aduce la cunoștința navigatorilor că în această perioadă situația hidrologică actuală, respectiv ape mici cu tendințe de scădere, va conduce la apariția unor probleme în desfășurarea navigației pe întreg sectorul românesc al Dunării.
Pentru prevenirea acestor probleme, AFDJ Galați depune eforturi deosebite privind întreținerea șenalului navigabil prin amplificarea activităților ce conduc la luarea deciziilor optime pentru menținerea condițiilor de navigație, respectiv măsurători, semnalizare și dragaj de întreținere”, se spune în avizul semnat de directorul general al AFDJ, Angela Ivan.
Companiilor de navigație li se cere să intruiască toți comandanții de nave cu privire la necesitatea reducerii cantităților de mărfuri încărcate în nave și barje, pentru ca pescajul acestora să fie adaptat la adâncimile de navigație de pe sectoarele pe care vor naviga:
„Toți armatorii au obligația să instruiască comandanții de nave și de convoaie pentru corelarea pescajelor de încărcare cu condițiile de navigație existente la punctele critice din sectoarele de Dunăre tranzitate”, se mai spune în avizul emis de AFDJ Galați