Sebastian Burduja acuză ONG-urile de sabotaj în domeniul hidroenergetic

Publicat: 20 aug. 2024, 15:21, de Autor: Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Sebastian Burduja acuză ONG-urile de sabotaj în domeniul hidroenergetic

Marți, într-o declarație făcută la conferința cu tema „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 și Administrația Națională de Meteorologie RA, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a lansat acuzații grave la adresa unor organizații non-guvernamentale care se opun finalizării hidrocentralelor din România. Burduja a afirmat că aceste ONG-uri sabotează intenționat proiectele energetice vitale pentru securitatea națională.

„Când vine vorba de tranziție verde, trebuie să fim inteligenți, deci pragmatici. Nu înseamnă să nu ținem cont de factorii de mediu, dar în același timp, nu înseamnă să blocăm investiții vitale pentru securitatea energetică a României,” a declarat Burduja. Ministrul a subliniat că printre proiectele de hidrocentrale aproape finalizate se numără cele de la Răstolița, Bumbești-Jiu, Cornetu – Avrig și Amenajarea hidroenergetică de la Pașcani, care sunt esențiale pentru asigurarea securității energetice a țării.

Burduja a insistat că România nu poate să cedeze presiunilor organizațiilor nonguvernamentale care contestă aceste investiții. „Noi nu putem să ne predăm în fața unor organizații nonguvernamentale care vin și, în mod sistematic, sabotează demersurile statului român de a finaliza aceste investiții,” a spus ministrul.

În ceea ce privește planurile de tranziție verde ale României, Burduja a subliniat că acestea sunt „inteligente,” având în vedere necesitatea de a decarboniza sistemul energetic și de a înlocui capacitățile pe cărbune cu soluții alternative. „Ne asumăm să ne decarbonizăm sistemul energetic și, în general, economia. Nu putem să închidem capacități de cărbune fără să punem ceva similar în loc,” a explicat Burduja.

Oficialul a prezentat detalii despre investițiile recente în sectorul energetic, care depășesc 22-23 de miliarde de euro în ultimul an. Aceste fonduri sunt alocate pentru producția de energie verde, rețele de distribuție și transport, dar și pentru stocare, un domeniu în care România se confruntă cu dificultăți, conform lui Burduja. „În timpul zilei, unde avem o provocare este în zona de stocare. De ce? Pentru că seara când mergem acasă crește consumul, nu avem suficientă producție, ne lipsește producția de energie solară din timpul zilei,” a spus el.

În final, Burduja a reiterat angajamentul României față de tranziția verde, dar a accentuat importanța echilibrului între securitatea energetică, prețul competitiv al energiei și protecția mediului.