Sebastian Burduja acuză sabotajul ONG-urilor: Hidrocentrale de miliarde, blocate de contestații repetate

Publicat: 07 sept. 2024, 17:18, de Autor: Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Sebastian Burduja acuză sabotajul ONG-urilor: Hidrocentrale de miliarde, blocate de contestații repetate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a lansat acuzații dure la adresa anumitor organizații de mediu din România, acuzându-le că sabotează sistematic proiectele de hidrocentrale, în ciuda investițiilor masive ale statului român în aceste proiecte.

Potrivit lui Burduja, miliarde de euro au fost cheltuite pentru construcția acestor hidrocentrale, unele finalizate în proporție de până la 98%, dar care nu pot fi puse în funcțiune din cauza obstrucțiilor repetate generate de contestațiile organizațiilor neguvernamentale.

Declarațiile au fost făcute la Antena 3, unde ministrul a evidențiat faptul că două-trei ONG-uri joacă un rol crucial în blocarea progresului acestor proiecte. Burduja susține că aceste organizații apelează la diverse pretexte, inclusiv la descoperirea unor specii necunoscute, pentru a contesta fiecare etapă a construcției, de la avizele de mediu la autorizațiile de construire.

„Am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, care sunt finalizate între 70 și 98%, dar nu putem să le terminăm din lipsă de voință și din cauza sabotajului sistematic instrumentat de organizații neguvernamentale, care nu știm de unde sunt finanțate, dar au avocați foarte buni”, a declarat Burduja.

Un exemplu oferit de ministru este hidrocentrala de la Răstolița, județul Mureș, un proiect comun al Ministerului Energiei și Ministerului Mediului, care ar putea fi finalizat în acest an, pentru prima dată în 34 de ani, dacă va primi avizul de mediu. Cu toate acestea, Burduja a subliniat că proiectul se confruntă în continuare cu contestații la fiecare pas.

„Sperăm ca anul acesta să realizăm o premieră după 34 de ani și să finalizăm hidrocentrala de la Răstolița. Deși nu este o capacitate foarte mare, ar fi un exemplu că se poate, dacă există voință”, a spus ministrul.

Acesta a exprimat frustrarea față de faptul că organizațiile de mediu contestă constant avizele necesare, invocând specii necunoscute și alte motive aparent nefundamentate. În plus, el a menționat că aceste ONG-uri beneficiază de resurse juridice semnificative, dar nu este clar cine le finanțează.

Burduja a concluzionat că lipsa progresului în finalizarea hidrocentralelor reprezintă o pierdere majoră pentru România, atât din punct de vedere energetic, cât și financiar. În același timp, ministrul și-a exprimat speranța că un compromis între protecția mediului și dezvoltarea infrastructurii energetice ar putea fi atins, pentru a permite avansul acestor proiecte cruciale pentru viitorul energetic al țării.