Sebastian Burduja anunță creșterea prețurilor la gaze și curent electric: Subvenționăm prețul la energie pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili

Publicat: 01 sept. 2024, 19:32, de Autor: Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Sebastian Burduja anunță creșterea prețurilor la gaze și curent electric: Subvenționăm prețul la energie pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili
Sebastian Burduja energie și gaze stocuri comandament de iarna

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că, odată cu încetarea măsurilor de subvenționare a prețurilor la energia electrică pentru consumatorii finali, planificată pentru luna martie a anului viitor, există șanse ca facturile celor care consumă peste 300 de kilowați pe lună să se reducă.

Sebastian Burduja anunță sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Pe de altă parte, consumatorii cu un consum redus de electricitate ar putea vedea o creștere a facturilor, însă guvernul pregătește măsuri de protecție special pentru acești consumatori, în special pentru cei considerați „vulnerabili.”

Burduja a explicat că Guvernul lucrează intens la un set de măsuri care să protejeze consumatorii vulnerabili, astfel încât aceștia să nu fie afectați semnificativ de eventualele creșteri ale facturilor la energie.

În contextul eliminării subvențiilor actuale, există posibilitatea ca facturile celor care depășesc 300 KWh pe lună să scadă, dar pentru cei care consumă sub 100 KWh pe lună, facturile ar putea crește, dacă nu se implementează măsuri de compensare.

Ministrul a subliniat că măsurile ce vor fi adoptate după 1 aprilie vor trebui să subvenționeze prețul energiei electrice și al gazelor naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să se mențină un cost rezonabil.

El a menționat că, în prezent, un consumator cu un consum de până la 100 KWh pe lună plătește o factură de aproximativ 45 de lei, o sumă considerată suportabilă. Burduja a afirmat că guvernul își va fi îndeplinit misiunea dacă va reuși să mențină aceste costuri la un nivel accesibil.

„Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească.

Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil.

Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria”, a afirmat Sebastian Burduja, în timpul unei vizite în judeţul Alba.

În paralel, Burduja a anunțat că se desfășoară lucrări într-un grup de lucru interministerial pentru a defini clar conceptul de „consumator vulnerabil” în sectorul energetic, astfel încât aceștia să poată beneficia de sprijin adecvat din partea statului.

Pe lângă măsurile destinate consumatorilor casnici, ministrul a precizat că guvernul dezvoltă strategii speciale și pentru marii consumatori de energie, în contextul în care unele companii și-au exprimat intenția de a părăsi România odată cu liberalizarea pieței de energie.

În timpul unei recente vizite în județul Alba, Burduja a discutat cu reprezentanții unor companii mari, precum IPEC, producător de ceramică, și a subliniat importanța menținerii acestor companii în țară. El a reiterat angajamentul guvernului de a găsi soluții pentru a sprijini marii consumatori de energie, subliniind că acestea sunt esențiale pentru competitivitatea economiei românești.

Burduja a menționat că, în prezent, statul român dispune de scheme de ajutor de stat în valoare de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie. Cu toate acestea, el a recunoscut că nu toate companiile, inclusiv IPEC, sunt eligibile pentru aceste scheme, subliniind că guvernul va trebui să găsească alte măsuri pentru a sprijini acele companii care nu se încadrează în criteriile existente.