Sebastian Burduja, anunțul momentului despre energia electrică şi gaze: ‘Trecem iarna cu facturi plafonate’

Publicat: 06 sept. 2024, 22:16, de Autor: Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Sebastian Burduja, anunțul momentului despre energia electrică şi gaze: 'Trecem iarna cu facturi plafonate'

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus o veste importantă pentru toți românii, anunțând că prețurile la energie electrică și gaze vor rămâne plafonate până la finalul lunii martie 2024.

În cadrul unei intervenții televizate, acesta a explicat că măsura este menită să protejeze consumatorii pe parcursul sezonului rece, menținând stabilitatea facturilor în ciuda fluctuațiilor de pe piața energiei.

Burduja anunță facturi stabile în iarnă și ieftiniri

Sebastian Burduja a subliniat că românii nu trebuie să se teamă de creșteri bruşte ale preţurilor la energie sau gaze în această iarnă. Prețurile plafonate la energie electrică și gaze naturale vor fi valabile până în martie 2024, asigurând o continuitate în politica de protejare a consumatorilor.

Burduja a declarat că, în ultimele luni, au fost făcute optimizări în schema de compensare și plafonare a prețurilor, ceea ce a dus la o ușurare resimțită direct în buzunarele românilor.

„Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”, explică Burduja.

Acesta a explicat că furnizorii de energie au început să concureze pentru clienți, oferind prețuri chiar mai mici decât plafonul reglementat. Ca urmare, prețul gazului natural a scăzut cu aproximativ 15-20%, iar la energie electrică s-au înregistrat reduceri între 10 și 15%, mai ales pentru consumatorii care depășesc pragul de 300 kWh pe lună.

Întrebat despre viitoarele măsuri privind costurile energiei, Burduja a menționat că, după luna martie 2024, România va trebui să se alinieze politicilor aplicate în alte state membre ale Uniunii Europene. Aceasta va însemna, în principal, adoptarea unor măsuri special destinate consumatorilor vulnerabili.

„Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei, potrivit news.ro.

Ministrul a clarificat că statul va continua să acorde sprijin celor care au cel mai mult nevoie de el, inclusiv familiilor cu venituri mici, celor care au în întreținere mai mulți copii sau persoanelor care depind de aparate medicale ce consumă multă energie electrică.