Sebastian Burduja: „Va crește cererea de energie, iar iarna ce urmează e dificilă pentru toți”

Publicat: 20 nov. 2024, 15:59, de Rona David, în Energie , ? cititori
Sebastian Burduja: „Va crește cererea de energie, iar iarna ce urmează e dificilă pentru toți”
În urma întâlnirii de astăzi cu reprezentanții Comisiei Europene veniți special la București pentru a găsi soluții la problema prețurilor mari pe care statele din Estul Europei le plătesc, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a cerut accelerarea procesului de interconectivitate și evaluarea imediată a infrastructurii existente.
În urma demersului comun pe care România, Grecia și Bulgaria l-au făcut în aceste săptămâni pentru a pune pe masa Uniunii Europene problema prețurilor mari pe care statele din Estul Europei le plătesc, am discutat în această dimineață, la Ministerul Energiei, cu reprezentanții Comisiei Europene veniți special la București pentru a găsi soluții la această situație dureroasă.
Am fost foarte ferm în a transmite faptul că, pentru cetățenii români și pentru firmele românești, situația este de neacceptat. Dacă vrem să avem cetățenii de partea Europei, atunci trebuie să le demonstrăm că există o piață integrată europeană de energie, în care prețurile sunt juste pentru toți.
Sebastian Burduja precizează că deși România, în cadrul procesului de aderare la UE, a trebuit să implementeze reforme dificile, să ia decizii „care au lăsat urme, inclusiv în sectorul energetic”, alte state membre ale Uniunii, în anul 2024, refuză să își îndeplinească obligațiile.
Este de neînțeles cum două state-cheie, de tranzit pentru fluxurile energiei între Vest și Est, Austria și Slovacia, nu au nicio interconexiune. Nu este drept față de țările care își fac treaba, așa cum este România, nu este drept față de români și companiile românești.
Am cerut în cadrul întâlnirii soluții pentru a accelera interconexiunile, acolo unde ele trebuie realizate, dar și evaluarea imediată a infrastructurii existente, din perspectiva capacității la care aceasta este utilizată. Am solicitat, totodată, să discutăm despre soluțiile pe termen scurt pe care le avem pentru a proteja consumatorul final, nu doar cetățeni, dar și companii. Cum poate fi o firmă competitivă chiar în interiorul Uniunii Europene, când costurile sale cu energia sunt mult mai mari decât pentru o firmă din Vestul Europei?
Un alt subiect asupra căruia ministrul Energiei a atras atenția este problema vârfurilor de consum, mai ales acum, când ne aflăm în sezonul rece.
Una dintre soluțiile pe care le-am pus pe masa reprezentanților Comisiei Europene este utilizarea instrumentelor financiare ale UE pentru a stimula relocarea capacităților de producție pe gaz, un lucru care va ajuta inclusiv Ucraina și Republica Moldova, aflate acum sub o presiune imensă.
Situația din regiune nu poate fi uitată, în raport cu problema prețurilor la energie – am văzut din nou asaltul Federației Ruse asupra sistemului energetic ucrainean, iar asta înseamnă că va crește cererea, iar iarna ce urmează e dificilă pentru toți. Noi ne vom face treaba, însă trebuie mai multă solidaritate la nivel european.