Seceta extremă lovește agricultura României. Creșteri uriașe ale prețurilor alimentelor

Publicat: 25 iun. 2024, 19:14, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Seceta extremă lovește agricultura României. Creșteri uriașe ale prețurilor alimentelor

Un val de căldură intensă se extinde în această săptămână în Europa, punând în pericol culturile de vară din sud-estul continentului, inclusiv România. Totodată, fermierii din nord-vestul Europei vor avea parte de condiții meteorologice favorabile, datorate ploilor abundente recente.

Impactul secetei în România

Temperaturile extreme prognozate de meteorologi vor afecta majoritatea regiunilor din Uniunea Europeană. Canicula și seceta nu doar că afectează agricultura, dar au și un efect la nivel global, generând creșterea prețurilor și reducerea aprovizionării cu produse agricole, conform analiștilor citați de Reuters și Agerpres.

Agricultura din Europa de Est și Balcani, inclusiv România, care este al doilea mare producător de porumb din UE, este deosebit de expusă riscului. Analiștii estimează că valul de căldură va persista încă una sau două săptămâni, ceea ce ar putea duce la pierderi semnificative în agricultură.

„Suntem într-un punct critic. O săptămână de căldură intensă a redus deja producția. Dacă această situație continuă încă două săptămâni, pagubele vor fi majore,” a declarat Vincent Braak, analist la Strategie Grain. Strategie Grains a ajustat deja în scădere prognozele privind recolta de porumb în Uniunea Europeană pentru anul 2024.

Estimările Sistemului MARS

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din Uniunea Europeană a revizuit în scădere estimările privind randamentul culturilor de porumb și floarea soarelui din România, situându-le sub media ultimilor cinci ani. Seceta a expus culturile la riscuri ridicate cauzate de temperaturile excesive și lipsa precipitațiilor.

Pe de altă parte, vremea caldă și secetoasă din vestul Europei a fost prielnică pentru fermieri, după perioadele de ploi abundente care au inundat terenurile arabile.

„Fermierii francezi vor fi mulțumiți. Ne așteptăm la o creștere a producției lor,” a adăugat Braak.

În plus, valul de căldură a fost favorabil în Germania, Danemarca și Polonia, unde ploile și vremea rece din prima parte a verii au încetinit dezvoltarea culturilor.

În cursul săptămânii trecute, sistemul MARS a revizuit în scădere estimările privind randamentul culturilor în Uniunea Europeană pentru 2024, după precipitațiile excesive din Europa Occidentală și a secetei din sud-estul Europei. În timp ce fermierii din vestul Europei se bucură de soare și căldură, agricultorii din România și alte țări est-europene se confruntă cu o criză care amenință să afecteze serios producția alimentară și prețurile.