Seceta face prăpăd în Dobrogea. Porumbul și floarea soarelui, compromise
Recolta de floarea soarelui și de porumb din acest an este compromisă în mai multe zone din țară, cum se întâmplă în Dobrogea, Bărăgan sau Moldova, din cauza secetei. Mai mult, fermierii nu pot nici să pregătească terenul pentru semănatul rapiței, așa de tare este pămîntul.
La Constanța, după ce a fost un an prost la grâu, acum și culturile de floarea soarelui și porumb sunt cu probleme, spun fermierii, care nici măcar o tonă la hectar nu speră să obțină.
„Sunt cele mai mici producții din ultimii cinci ani, sub o tonă la floarea soarelui, în condițiile în care n-a plouat de 3 luni. Ne pregătim de semănat și nu avem condiții, nici n-am ridicat sămânța de rapiță. În unele zone, se fac procese verbale de calamități”, a declarat pentru Ziarul Puterea Mircea Chipăilă, un fermier din județul Constanța, care lucrează 500 ha de teren agricol la Poarta Albă.
Alexandru Baciu, un fermier din Bărăgan, confirmă și el că seceta a pârjolit practic culturile de floarea soarelui și porumb în sud-estul țării. Probleme sunt, de exemplu, la Bacău, iar Baciu a văzut pe viu cum s-a pârjolit porumbul într-un interval de două săptămâni.
În Olt, în schimb, fermierii așteptau producții chiar și de 2,5 tone /ha la floarea soarelui în condițiile în care recoltatul a debutat mai devreme din cauza căldurii.
Pe site-urile de profil, fermierii au început deja să-și pună recolta la vânzare, iar prețul cerut este de circa 2 lei/kg.
Pe de altă parte, în Vestul țării, lucrurile stau cu mult mai bine. La porumb se așteaptă producții de până la 12 tone/ha, la irigat, respectiv 7-8 tone/ha, fără irigații, spre deosebire de anul trecut, când abia s-a atins un nivel de 3 tone/ha.