Secetă: Restricții la alimentarea cu apă. Sute de fântâni secate
În peste 420 de localități sunt restricții la alimentarea cu apă și în 270 de localități, fântânile au secat, potrivit specialiștilor Apele Române, care face un apel la populaţie să utilizeze apa în mod rațional.
În scădere față de săptămâna trecută, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 78,59%, avertizează specialiștii Administrației Apelor Române.
La intrarea în țară, debitul Dunării este de 3.000 de metri cubi pe secundă și se estimează că în 12 august vă ajune la 2.800 m3 pe secundă.
Totuși. Administrația Națională APele Române subliniază, într-un comunicat că, deși ”rezervele rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat”.
În prezent, 53 sectoare de râuri (fașă de 57 săptămâna trecut) sunt sub debitele medii anuale.
Din comunicatul Administrației Apele Române reiese că, în prezent, în 421 de localităţi (din care 7 oraşe – Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial municipiul Iaşi) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii, în anumite intervale orare.
Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani – 120 de localităţi, Iaşi – 90 de localităţi, Vrancea – 37 de localităţi, Neamţ – 24 de localităţi, Gorj – 38 de localităţi, Bacău – 18 localităţi, Galaţi – 17 localităţi, Bihor – 15 localităţi, Dolj – 7 localităţi, Mehedinţi – 9 localităţi, Vaslui – 10 localităţi, Olt – 8 localităţi, Argeş şi Giurgiu – câte 6 localităţi, Suceava şi Dâmboviţa – câte 5 localităţi, Hunedoara – 3 localităţi.
Peste 270 de localități ( din județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt, Gorj), care nu au sisteme centralizate de alimentare cu apă și se bazează doar pe surse individuale sunt extrem de afectate. Din cele 120 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 34 de secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ.
”Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei. Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu”, arată reprezentanţii de la Apele Române.