Seceta se agravează. În 658 de localități apa se consumă cu porția

Publicat: 27 aug. 2024, 18:07, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Seceta se agravează. În 658 de localități apa se consumă cu porția
Foto: citizen.co.za

Seceta își face de cap tot mai puternic, în România. Deja nu mai sunt afectate doar culturile, ci și alimentarea cu apă a unor localități. Două râuri au secat, numeroase lacuri au scăzut și sute de fântâni „s-au uscat”.

Seceta a provocat restricții în alimentarea cu apă a 658 de localități.  În 270 dintre ele nu există sisteme centralizate de alimentare cu apă, iar fântânile au secat. Apa este adusă cu cisternele din localități învecinate și distribuită locuitorilor cu porția.

Potrivit specialiștilor de la Apele Române, cele mai afectate de secetă sunt județele Botoșani, Vaslui, Vrancea și Iași. Printre cele 6588 de localități afectate din țară se află și opt orașe precum Pașcani, Târgul Neamț, Solca, Dorohoi și municipiul Iași, unde alimentarea cu apă e asigurată cu dificultate, cu restricții, în anumite intervale orare.

Din cauza volumului de apă în scădere din lacurile Pârcovaci, Hălceni din județul Iași, Cal Alb din județul Botoșani, Pușcaș, Măngești și Solești din Vaslui, folosite pentru asigurare de apă în sistem centralizat, s-au impus restricții de nivel trei.

Asta înseamnă că se reduce cantitatea de apă furnizată pentru irigații, piscicultură și industrie, pentru a asigura cantități suficiente consumului populației.

Veștile nu sunt bune nici pentru următoarea perioadă. Gradul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din țară este de numai 75%. ţinta stabilită pentru sfârşitul lunii august, iar volumul este de 3,27 miliarde de metri cubi de apă, în scădere faţă de cât era la începutul lunii iulie (3,5 miliarde de metri cubi de apă).

Nici în Muntenia lucrurile nu stau prea bine. Două râuri din bazinul Argeș – Vedea, Glavacioc și Sabar, au secat complect.

Debitele Dunării, la intrarea în ţară, sunt în jurul valorii de 2.900 mc/s şi vor ajunge în data de 2 septembrie la 2.600 mc/s, sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s) şi septembrie (3.800 mc/s). În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1.750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003 la valoarea de 1.500 mc/s, explică ANAR.

Sectoarele de pe Dunăre şi braţele sale (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina), aferente a 49 localităţi, se află în faza de atenţionare-avertizare.

42 de sectoare din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei (relevante pentru folosinţele de apă) se află sub debitele minime necesare satisfacerii cerinţelor de apă.

Pentru zilele următoare meteorologii au prognozat unele ploi, dar, din nefericire, însoțite de vijelii, în mare parte din România.