Sechele la bebelușii veniți pe lume în perioada pandemiei Covid-19
Bebelușii născuți în perioada pandemiei de Covid-19 au dificultăți de comunicare. Sunt sechele ale acestei perioade speciale. Este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Royal College of Surgeons din Irlanda.
Potrivit acestora, copiii veniți pe lume în perioada de izolare impusă de pandemia Covid-19 au nivel inferior de comunicare comparativ cu alți bebeluși.
Cercetătorii irlandezi au analizat datele provenite de la 354 de familii și bebelușii lor. Concluziile lor au fost publicate în Archives of Disease in Childhood.
”Noi am descoperit că acești bebeluși izolați aveau un cerc social restrâns. Din cauza restricțiilor Covid, activitățile de grup părinți-bebeluși au fost anulate, ca de altfel vizitele în afara locuințelor” , se precizează în comunicatul ce însoțește studiul.
Până la șase luni, bebelușii au fost îmbrățișați, în medie, doar de trei persoane, inclusiv părinții lor, ceea ce sugerează că au avut contact doar cu un prieten de familie, în afara părinților. Un bebeluș din patru nu s-a întâlnit cu alți copii de vârsta lui la prima aniversare”.
Cercetătorii au observat o întârziere a momentului când copilul a rostit primul cuvânt sau și-a fixat atenția asupra unui obiect. În schimb, la mai mulți bebeluși s-a observat mersul de-a bușilea.
Fenomenul a fost astfel explicat de cercetători. ”Probabil, bebelușii auzeau mai puține cuvinte (…) Este posibil ca mai mulți bebeluși pandemici să se deplaseze de-a bușilea, deoarece aveau mai mult timp să exploreze locuința”.
Așadar, după doi ani, copiii născuți în timpul pandemiei prezintă o anumită întârziere la nivelul comunicării.
Totuși, cercetătorii au și o concluzie liniștitoare: copiii născuți în pandemie au abilități motorii și capacitate de rezolvare a problemelor similare celorlalți copii.