Secretarul de stat al SUA, remarcă îngrijorătoare despre alegerile prezidențiale din România: „Un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale”

Publicat: 05 dec. 2024, 20:34, de Corina Oprea, în Internațional , ? cititori
Secretarul de stat al SUA, remarcă îngrijorătoare despre alegerile prezidențiale din România: „Un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegerile prezidențiale”

În cadrul unui discurs susținut la reuniunea Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a evidențiat joi descoperirile recente ale autorităților române privind o tentativă de influențare a alegerilor prezidențiale. Blinken a declarat că eforturile rusești, descrise drept „de amploare și bine finanțate”, contravin standardelor OSCE pentru alegeri libere și corecte.

Secretarul de stat al SUA, despre implicarea Rusiei în procesele electorale din Europa

Antony Blinken a subliniat rolul OSCE în monitorizarea alegerilor din mai multe state, inclusiv în Moldova și Georgia, evidențiind situații similare de interferență rusească. În cazul Moldovei, organizația a constatat că, deși scrutinul a fost bine administrat, s-au remarcat încercări externe de influențare.

Referitor la România, el a lăudat eforturile autorităților de a scoate la lumină ingerințele străine care ar fi vizat destabilizarea procesului democratic.

În discursul său, secretarul de stat al SUA a făcut o referire directă la standardele OSCE, pe care le-a calificat drept „standard de aur” pentru evaluarea alegerilor libere. În acest context, Blinken a criticat acțiunile Rusiei, considerându-le o amenințare directă la adresa valorilor democratice și a stabilității regionale.

„În acest an, OSCE a participat la observarea a mai mult de zece alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru scrutinuri libere și corecte.

În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferențelor rusești, iar acum autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE.

Între timp, în Georgia, observatorii au publicat rapoarte îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor și eforturile partidului de guvernământ de a înclina terenul de joc în favoarea sa”, a declarat Blinken la summitul OSCE.

Secretarul de stat al SUA, critici la adresa Rusiei 

Antony Blinken a criticat comportamentul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a părăsit sala de ședințe înaintea discursului său. El a calificat acest gest drept o lipsă de respect față de interlocutori și a acuzat Rusia de propagarea unui „tsunami de dezinformare.”

Blinken a îndemnat statele membre OSCE să nu se lase induse în eroare de retorica rusă, subliniind că războiul din Ucraina nu este despre securitatea Rusiei, ci despre planurile imperialiste ale Moscovei, pe care le-a descris drept un efort de „a șterge Ucraina de pe hartă.”

În ceea ce privește escaladarea conflictului, Blinken a menționat cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord, inclusiv furnizarea de echipamente destinate atacurilor asupra Ucrainei. Acesta a atras atenția asupra implicațiilor globale ale acțiunilor Rusiei, subliniind riscurile asociate cu atacurile asupra instalațiilor nucleare ucrainene, considerate o amenințare la adresa securității tuturor țărilor:

„Regret că colegul nostru, domnul Lavrov, a părăsit sala, nefăcându-ne onoarea de a ne asculta așa cum l-am ascultat și noi pe el. Colegul nostru rus este foarte bun la înecarea ascultătorilor într-un tsunami de dezinformare. Să nu-i permitem nici lui, nici altcuiva să ne inducă în eroare.

Nu este vorba și nu a fost niciodată vorba despre securitatea Rusiei. Este vorba despre planul imperial al lui Putin de a șterge Ucraina de pe hartă. Să vorbim despre escaladare. Să vorbim despre Coreea de Nord care se alătură Moscovei în atacul asupra Ucrainei, inclusiv asupra instalațiilor sale nucleare – o amenințare majoră pentru fiecare țară din această sală”.

Departamentul de Stat a avertizat, de asemenea, asupra consecințelor unei eventuale îndepărtări a României de alianțele occidentale. O astfel de decizie ar afecta negativ cooperarea strategică în domeniul securității dintre SUA și România și ar descuraja companiile americane să investească în economia românească. Blinken a subliniat că parteneriatul SUA-România se bazează pe valori comune și pe respectarea standardelor democratice.