Sectorul 1 – din ”perla” Bucureștiului, în cel mai ponosit sector al Capitalei: gunoaie peste tot, infrastructura la pământ și construcții înghesuite EXCLUSIV
În sectorul cu cel mai mare buget din Capitală, Sectorul 1, problemele par să se adâncească din ce în ce mai mult, fără ca pe aleșii locali, în frunte cu primărița Clotilde Armand, să îi intereseze prea tare de soluțiile care ar putea fi găsite. Gunoaiele întâlnite la tot pasul, pe străzi și în locuri de joacă, infrastructura rutieră dezastruoasă și construcțiile ridicate după ureche sunt doar câteva dintre consecințele unei administrații făcute mai mult pe rețelele de socializare, cu lozinci și sloganuri politice. Iar cei care au cel mai mult de suferit în urma nepăsării admninistrației sunt cetățenii simpli, plătitori de taxe și impozite, care nu își doresc altceva decât un loc mai curat și mai sigur pentru ei și familiile lor.
Sectorul 1 – din ”perla” Bucureștiului, în cel mai ponosit sector al Capitalei
La o simplă plimbare pe străduțele din Sectorul 1 al Bucureștiului, poți întâlni toate aceste nereguli la un loc. Însă până și în cele mai exclusiviste zone din sector, acolo unde nu te-ai fi așteptat să dai peste gunoaie și haos urban, poți rămâne uimit de amploarea dezastrului și nepăsarea de care dau dovadă autoritățile.
Spre exemplu, pe o stradă adiacentă Șoselei Nordului – un loc ce poate fi inclus cu ușurință în categoria la crème de la crème, situat în imediata apropiere a Parcului Herăstrău – într-o zonă rezidențială, te iei cu mâinile de păr atunci când te lovești de realitatea cruntă. Mizeria întâlnită la tot pasul, mașinile parcate haotic, lipsa trotuarelor și o construcție înălțată la doar câțiva metri de clădirile învecinate, nu doar că dezvăluie în fața ochilor un peisaj nepreietenos, dar reprezintă și un pericol constant pentru cei care locuiesc în zonă, mai ales pentru copii.
O femeie care încerca să strecoare căruțul cu cei doi copii ai săi printre mașinile care circulau pe stradă, neavând la dispoziție un trotuar, s-a arătat revoltată de situația în care a ajuns cartierul în care locuiește.
”Ne-am săturat zi de zi să fim nevoiți să facem slalom printre mașini cu copiii pentru a merge la magazin sau să îi ducem în parc. Am făcut sesizări. Gunoaiele sunt peste tot. Sunt un pericol pentru sănătatea noastră” – ne-aspus femeia.
Un alt tânăr, locuitor al zonei, spune că Primăria a lăsat sectorul de izbeliște: ”Sectorul 1 a devenit sectorul gunoaielor. Lipsă totală de implicare (din parte Primăriei). Să nu mai zic de străzi că sunt pline de gropi”
Pe aceeași străda există și o școală privată în care se studiază în limba greacă. Din cauza lipsei trotuarelor, din curtea instuției de învățământ, elevii ies direct pe partea carosabilă, fiind expuși astfel pericolului unui accident. Dar cum autoritățile nu par interesate nici de siguranța celor mici, părinții s-au resemnat.
O mămică venită să își ia copilul de la școală ne spune: ”Este o problemă, într-adevăr, dar nu avem ce face. Trebuie să fim noi atenți atunci când luăm copiii.”
Și pentru ca tabloul să fie complet, gropile din asfalt își fac și ele simțită prezența. Fiecare mașină care circulă pe această stradă este zgâlțâită bine la contactul cu craterele uriașe care strabat carosabilul în lung și în lat.
Însă nu doar pe Șoseaua Nordului există probleme. Și pe alte străduțe din zonă întâlnim aceeași situație revoltătoare. Pe Barajul Argeș, din cauza șoferilor care ocupă ambele trotuare mici cu mașinile lor, dar și alipsei de implicare din partea Primăriei de sector, oamenii sunt nevoiți să circule pe carosabil. O femeie care însoțea o persoană cu dizabilități în scaun cu rotile se chinuie să împingă căruciorul ferindu-se în același timp de autoevhiculele care și așa abia pot să se strecoare pe stradă.
”Ne chinuim, nu avem ce face. Asta e viața.”, ne-a spus femeia.
Sectorul 1 în administrația Armand, probleme, probleme și iar probleme
Acest ”nu avem ce face” rostit de cetățeni pare să fi devenit în ultimii ani motto-ul locuitorilor din Sectorul 1. În ultmii patru ani, administrația Armand s-a făcut remarcată mai mult prin scandaluri decât prin rezultate concrete.
Anul trecut, Sectorul 1 al Capitalei a avut un buget de 2,2 miliarde de lei. Dar cu toate acestea, banii au fost folosiți în alte scopuri sau chiar deloc, în loc să fie utilizați în scopul creșterii calității vieții cetățenilor din sector.
Gunoaiele și șobolanii
Ne amintim că încă de la începutul mandatului de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand a pornit o luptă absurdă cu societatea de salubrizare Romprest, război în care la mijloc au fost prinși cetățenii. Din cauza disputelor interminabile dintre Primăria Sector 1 și Romprest, Sectorul 1 s-a transformat într-un adevărat focar de infecție, cu gunoaie împrăștiate peste tot, punând în pericol sănătatea locuitorilor.
Șobolanii au fost și sunt și ei o problemă acută a Sectorului 1. Recent, chiar un consilier local a atras atenția asupra acestei situații dezastruoase.
”Practic, nu a vrut să mai plătească serviciile către Romprest (Clotilde Armand – n.r.), a redus din ele, și iată rezultatul. Este o catastrofă”, a declarat, pentru Gândul, Daniel Ciungu, consilier în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1.
”Este vina primarului Clotilde Armand. Șobolanii sunt peste tot în Sector, din cauza faptului că doamna Armand a redus frecvențele de curățenie din sector. Practic, nu a vrut să mai plătească serviciile către Romprest, a redus din ele, și iată rezultatul. Este o catastrofă”, a spus acesta.
Consilierul PNL a adăugat că șobolanii au invadat blocurile, iar asociațiile de locatari au fost nevoite să facă contracte de deratizare, întrucât serviciile primăriei nu mai fac față. Reducerea serviciilor de curățenie a condus la înmulțirea acestor animale, care se hrănesc cu gunoaie și devin tot mai rezistenți la otrava utilizată în deratizare.
Scandalul de la Șocoala Titulescu
Tot recent, primărița Clotilde Armand a mai fost implicată într-un scandal uriaș. Edilul este considerat vinovatul moral pentru cazul șocant de la Școala Titulescu, unde un băiat a fost violat de două ori chiar în această unitate de învățământ. Armand este acuzată că a redus drastic paza în școlile din Sectorul 1.
„Din punctul meu de Vedere, principalul vinovat pentru actuala situație gravă existentă la Școala Titulescu este chiar primarul Clotilde Armand. Voi argumenta această afirmație: începând cu anul 2020, în momentul în care, din păcate, Clotilde Armand a câștigat funcția de primar al sectorului 1, aceasta a desființat paza din școli”, a declarat Dan Podaru, fost consilier local la Sectorul 1 din partea PNL.
Acesta a precizat că, initial, Clotilde Armand a eliminat complet paza din instituțiile de învățământ din sector, spre nemulțumirea directorilor școlilor, care au contestat decizia. Ulterior, edilul a revenit asupra hotărârii și a reintrodus paza, care, în momentul de față ar fi asigurată în proporție de 20%, potrivit fostului consilier.
”În primă fază, a desființat-o complet. Acest fapt a generat o situație gravă și, în urma reacțiilor directorilor de școli, paza a fost reluată în unitățile de învățământ, dar cu un singur paznic. Dintr-o proporție de 100%, se asigură o pază în proporție de doar aproximativ 20%.
Principalul vinovat este chiar primarul Clotilde Armand, care a pus viața, sănătatea și, iată, integritatea corporală și morală a copiilor în pericol. Ea este omul care trebuie tras la răspundere pentru orice neajuns de acest gen care se înregistrează la nivelul liceelor sau școlilor generale din sectorul 1”, a explicat fostul consilier.
Clotilde Armand anunță închiderea primăriei
Dar asta nu e tot! Primărița USR a dat o veste-bombă ieri. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand a precizat că închide Primăria pe care o conduce, pe motiv că nu mai are bani de funcționare ”din cauza consilierilor locali PNL PSD.” Edilul susține că ”aceștia au luat banii de la funcționarea primăriei și i-au dat la Catedrala Mântuirii.”
Citește și: Clotilde Armand lovește din nou: a anunțat că închide Primăria
Informațiile au fost dezmințite atât de consilierii PNL și PSD, cât și de Arhiepiscopia Bucureștilor, care spun la unison că gestul primăriței nu este altceva decât o modalitate de a atrage atenția în contextul campaniei electorale.
„În urma apariţiei în presă a unor afirmaţii făcute de o autoritate publică a Capitalei, Arhiepiscopia Bucureştilor dezaprobă folosirea cu scop electoral a pretextului de a sprijini sau nu construirea Catedralei Naţionale.
Legea nr. 261/2005, cu modificări ulterioare, prevede sprijin de la bugetul de stat şi de la bugetele locale pentru construirea Catedralei Naţionale, ridicată spre cinstirea memoriei tuturor eroilor români din toate timpurile. Sprijinul financiar primit din partea autorităţilor s-a oferit şi se oferă doar în temeiul acestei legi a statului român”, a informat Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Mai mult, George Tuță, președintele PNL Sector 1, afirmă că, de fapt, primăria condusă de Clotilde Armand nu doar că ar avea bani suficienți, ci și un surplus de peste 2 milioane de lei.
”În extrasul de cont al Primăriei Sectorului 1 figurează 4 milioane de lei pentru bunuri și servicii pe acest an, iar plățile efectuate până la 29 februarie (adică facturi plătite efectiv) erau de 1,857 milioane de lei. Cu toate acestea, primarul Clotilde Armand minte publicul și anunță că închide primăria și sistează serviciile publice.”, a transmis George Tuță într-un comunicat.
”De fapt, doamna Armand face scandal pentru a acoperi lucrurile extrem de grave care se întâmplă în sector sub conducerea sa. Din cauza incompetenței și nepăsării administrației Armand, copiii din școlile Sectorului 1 sunt puși zilnic în pericol prin lipsă de pază suficientă și lipsă de răspuns la solicitările și nevoile concrete. Deși consilierii locali, directorii de școli și părinții copiilor de la zeci de școli din sector au atras atenția în nenumărate rânduri că tăierea posturilor de pază afectează grav siguranța elevilor, Clotilde Armand a ignorat ani de zile aceste semnale. Ceea ce s-a întâmplat la Școala Titulescu este doar una dintre situațiile îngrozitoare pe care dezinteresul doamnei primar le-a produs.”, a mai transmis președintele PNL Sector 1.