Securitatea ți-a făcut dosar? Acum e foarte simplu să afli dacă tu sau rudele tale ați fost urmăriți

Publicat: 01 oct. 2023, 14:30, de Sebastian Silvestru, în ACTUALITATE , ? cititori
Securitatea ți-a făcut dosar? Acum e foarte simplu să afli dacă tu sau rudele tale ați fost urmăriți

Dosarele de urmărire, de colaborare sau de cercetare penală deschise de Securitate pe numele tău sau al rudelor până la gradul al patrulea pot fi consultate la sediul CNSAS, în original

Departamentul Securității Statului (denumire uzuală: Securitatea) a fost numele dat serviciului de informații din România în perioada comunistă. S-a aflat în cea mai mare parte a existenței sale în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Interne. În calitate de instrument al Partidului Comunist Român, ale cărui directive le ducea la împlinire, Securitatea a jucat un rol principal în impunerea unei orientări ideologice unitare la nivelul societății. În acest scop, unele cadre ale Securității au recurs la acțiuni ce excedau normele legale și constituționale, iar în anumite cazuri, la crime și încălcări ale drepturilor omului.

Până la mijlocul anilor 1960, Securitatea a contribuit la sovietizarea României, iar apoi la menținerea regimului comunist la putere. În aceste scopuri a fost dezvoltat un sistem complex de supraveghere și represiune. Conform unor surse și rapoarte disputate, în primii ani ai existenței instituției (perioada stalinistă), din instrumentariul Securității au făcut parte arestările în miezul nopții, bătaia, tortura și violul fetelor și femeilor deținute.

După 1989, soarta arhivelor Securității a stârnit puternice controverse, în prezent cea mai mare parte a dosarelor și documentelor putând fi consultate și studiate în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) informează pe pagina sa de Facebook că pune la dispoziția cetățenilor români sau cetățenilor statelor membre UE sau NATO posibilele dosare deschise de Securitatea comunistă între anii 1945 – 1989.

Pentru a putea accesa dosarul tău sau al rudelor tale până la gradul al patrulea există două variante: depunerea unei cereri la sediul instituției din Strada Matei Basarab, nr. 55-57, București, însoțită de o copie a cărții tale de identitate, iar pentru studierea dosarului unei rude este nevoie de fotocopia certificatului de deces pentru persoana al cărei dosar este solicitat, fotocopia actului de identitate valabil al solicitantului şi copii ale actelor care atestă gradul de rudenie cu persoana care face obiectul cererii de acces la dosar.

A doua variantă, în cazul în care nu ai posibilitatea de a te deplasa la sediul CNSAS, este aceea de a descărca de pe site-ul instituției formularul potrivit, iar după ce îl completezi și semnezi îl trimiți prin poștă la sediul din Strada Matei Basarab, nr. 55-57, Sector 3 București sau prin e-mail la adresa [email protected], alături de copiile de pe actele necesare, care sunt menționate în formular.

După ce lucrătorii de la CNSAS vor face o sumă de verificări pentru a stabili dacă solicitantul sau rudele sale au un dosar, acesta va fi informat.

Pentru că arhivele Securităţii sunt un nesfârşit izvor de surprize şi dintr-o lungă listă de motive administrative (fie şi numai faptul că depozitul de arhivă e în afara oraşului), va dura câteva luni până ce îţi vom putea da un răspuns. – CNSAS

Pentru a consulta dosarul/dosarele în original la sala de lectură a instituției este nevoie de o programare ce va fi stabilită de comun acord cu funcționarii de la CNSAS.

În schimb, dacă solicitantul nu poate ajunge la sediul CNSAS, după ce va fi informat că există un dosar sau mai multe, va fi nevoie să solicite explicit că dorește o fotocopie digitală a dosarului/dosarelor.

În cazul solicitării unui dosar în format digital, CNSAS precizează că dacă în dosar există informaţii care pot afecta o terţă persoană solicitantul va primi pasajul respectiv anonimizat, având totuși la dispoziție alternativa de a se prezenta la sala de lectură şi a vedea nemijlocit dosarul.

De asemenea, pentru documentele puse la dispoziție în format electronic, instituția percepe o taxă de 0,20 lei pentru fiecare pagină din dosar.

Link-uri disponibile:

Pentru dosarul tău – http://www.cnsas.ro/…/Acces%20la%20propriul%20dosar.pdf

Pentru dosarul altcuiva – http://www.cnsas.ro/…/Acces%20la%20dosarul%20altei