Ședință comună a guvernelor din România și Ucraina, anunțată de Ciolacu. Unde va avea loc

Publicat: 30 mai 2024, 06:45, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Ședință comună a guvernelor din România și Ucraina, anunțată de Ciolacu. Unde va avea loc
Sursa foto: dcnews.ro

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că „mai mult ca sigur, în perioada următoare” va avea loc o ședință comună între Guvernul României și Guvernul Ucrainei. Ciolacu a precizat că evenimentul ar trebui să se desfășoare, cel mai probabil, la București.

Ciolacu: „Diplomatic, ar trebui să fie la Bucureşti”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că, în perioada următoare, va avea loc o ședință comună între Guvernul României și Guvernul Ucrainei. Aceasta se va desfășura, cel mai probabil, la București, conform deciziei luate la ultima întâlnire comună, care a avut loc la Kiev pe 18 octombrie 2023.

„Mai mult ca sigur, în perioada următoare o să avem o şedinţă iarăşi, Guvernul ucrainean cu Guvernul României. Aşa a şi rămas când am avut ultima şedinţă de la Kiev, vom stabili dacă va fi la Bucureşti. Diplomatic, ar trebui să fie la Bucureşti”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Euronews România.

Președintele PSD a menționat că ar fi de dorit, inclusiv din partea sa, ca această ședință comună a guvernelor să includă și reprezentanți din Polonia și Republica Moldova, într-un format extins.

„Eu mi-aş dori ca formatul să fie mai larg. Să fim totuşi România şi Polonia, şi Ucraina şi posibil şi Republica Moldova. În acest moment lucrăm (…) Pentru că vorbim de o strategie regională şi vorbim de statele care au ajutat cel mai mult Ucraina şi când a existat migraţia, acestea sunt traseele”, a declarat Marcel Ciolacu.

Implicarea României în ajutorul economiei ucrainene

Premierul a subliniat sprijinul și implicarea României în susținerea economiei Ucrainei, afectată de războiul declanșat de Rusia, în special prin asigurarea tranzitului vital al cerealelor ucrainene, deși această măsură a fost criticată de agricultori.

„Cu adevărat am luat măsuri în compensare pentru fermierii din România. Întotdeauna este loc şi de mai bine, dar găsind acest sistem de licenţiere pe care l-am convenit eu împreună cu primul-ministru al Ucrainei, Denis Şmîhal, pe urmă a fost aprobat şi de către Comisie şi acum vedem că toate statele europene au luat această formulă. Încă este un stat aflat la nevoie şi agresat de către alt stat, fără nici un temei real”, a declarat Marcel Ciolacu.