Ședință de Guvern: înființarea unei agenții speciale pentru domeniul drogurilor, suplimentarea bugetelor SRI și pentru două ministere – pe agendă
Guvernul va aproba, joi, în primă lectură, un proiect de Ordonanță de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor și a Centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.
Alte două proiecte de OUG se referă la modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și la aprobarea unor Amendamente convenite între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la Acordurile de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și modificarea și completarea unor acte normative.
Pe agenda ședinței de guvern se află totodată un proiect de hotărâre privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Serviciului Român de Informații pe anul 2024.
Alte două proiecte de hotărâre de Guvern prevăd alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Justiției, pentru Administrația Națională de Penitenciarelor, precum și suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2024 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, a informat un comunicat al executivului.
Între cele peste 40 de proiecte de hotărâre de pe agenda ședinței de Guvern se află cel referitor la transferul dreptului de administrare asupra unei părți de imobil, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Apărării Naționale, în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în vederea realizării de către Metrorex S.A. a lucrării de utilitate publică de interes național „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai- Otopeni)”.
Alte două proiecte se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Electrificarea liniei de cale ferată Rădulești – Giurgiu Nord”, lucrare de utilitate publică de interes național, precum și la aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Brașov – Sighișoara, subsecțiunile: 1. Brașov -Apața și 3. Cața – Sighișoara”, aflate pe raza unităților administrativ – teritoriale: Brașov – județul Brașov și Saschiz – județul Mureș.
Alte două proiecte se referă la modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv feroviare.
Astfel, Guvernul va aproba proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Modernizare DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia, km 0+000-44+130 lărgire la patru benzi de circulație și km 51+041-109+905 drum de două benzi”, Sector 1 km 0+000-044+130 lărgire la patru benzi de circulație, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.
De asemenea, pe agendă se află proiectul privind aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unității administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța”: Etapa 3, aflate pe raza unităților administrativ – teritoriale: Agigea și Constanța – județul Constanța
Un alt proiect prevede aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 112 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române.
Nu în ultimul rând, Guvernul va discuta proiectele de hotărâre privind aprobarea Strategiei Industriale a României 2024- 2030, a Strategiei naționale pentru resurse minerale neenergetice 2025 – 2035, Strategiei Naționale de Supraveghere a Pieței 2024-2027 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale de Supraveghere a Pieței 2024- 2027.
Va mai fi aprobat proiectul pentru suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, în vederea acoperirii unei tranșe de plăți către operatorii economici care au depus dosarele de decont pe Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – ROMANIA”, ediția 2022.
Alte proiecte vizează modificarea art. 8 și 13 din Hotărârea Guvernului nr.150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de cartof de consum” în anul 2024, aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2025, declararea de interes național al Festivalului Olimpic al Tineretului European (F.O.T.E.) – ediția de iarnă, 2027 (primă lectură).