Ședință în Parlament: Plenul reunit a fost suspendat din lipsă de cvorum; numirea conducerii interimare SRR/SRTV revine birourilor permanente
Şedinţa plenului Parlamentului în care ar fi trebuit să fie numite conducerile interimare ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV) a fost suspendată din lipsă de cvorum, motiv pentru care directorii interimari ai acestor instituţii vor fi numiţi de Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Cvorumul a fost verificat în urma solicitării liderului grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a explicat că nu a votat pentru verificarea cvorumului, pentru că „este un simulacru şi o încălcare flagrantă a Regulamentului”.
El a afirmat, invocând o explicaţie a lui Gabriel Andronache din urmă cu 10 zile, că cvorumul de şedinţă se constată în momentul în care „se dă vot pentru adoptare”. Simonis a afirmat că cvorumul se verifică, în acest caz, prin începerea votului secret pe buletine de vot cu nominalizările pentru directorii interimari ai SRR şi SRTV.
Simonis a prezentat situaţiile în care pot fi numite conducerile interimare ale SRR şi SRTV, accentuând pe cazul descris la art. 46 din legea 41/1994 privind organizarea SRR şi SRTV.
„La art. 46 din legea 41/1994, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei numesc un director interimar general al societăţii, în situaţia în care Consiliul de administraţie a fost demis ca urmare a respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate şi dacă plenul celor două Camere reunite nu se reuneşte din lipsă de cvorum pentru stabilirea unui nou Consiliu de administraţie, situaţie în care nu ne aflăm. Puteaţi convoca Birourile permanente reunite pentru a numi un director general interimar dacă astăzi am fi avut o procedură de selecţie a candidaturilor, audieri în comisii, rapoartele comisiilor permanente reunite, lipsă de cvorum pe întregul CA al SRR şi SRTV, apoi puteaţi face numirea interimară în Birourile permanente. Practic, propuneţi un director interimar, nu un Consiliu de Administraţie. Faceţi ce aţi făcut în urmă cu două săptămâni, trecând cu tancurile peste reglementările în vigoare şi peste lege şi vă erijaţi de faptul că hotărârile Birourilor permanente reunite nu pot fi atacate la CCR. Nu ne împiedică cu nimic să atacăm în contencios acest abuz”, a explicat Simonis.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a constatat lipsa cvorumului.
„Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. În situaţia în care plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari”, a spus preşedintele Senatului, Anca Dragu.
Ea a anunţat că Birourile permanente se vor reuni joi, de la ora 9.00.