Ședință la BNR! Ce se va întâmpla cu dobânzile la bănci?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/09/BNR.jpg)
Consiliul de administrație al BNR se întrunește astăzi pentru cea de-a treia şedinţă de politică monetară din anul 2025, potrivit băncii centrale, citată de ZF. Întâlnirea vine în contextul în care, în ianuarie şi februarie BNR a menținut dobânda-cheie, iar în 2024 au fost operate doar două reduceri ale ratei, până la 6,5%, de la 7%.
Odată cu relaxarea politicii monetare s-ar ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar mai reduce dobânzile la credite.
Majoritatea analiştilor anticipează că banca centrală va menţine dobânda-cheie la 6,5% şi astăzi având în vedere în special problemele fiscale interne şi riscurile în creştere pentru inflaţie, la care se adaugă şi efectele războiului comercial pornit de administraţia americană Trump.
Scăderea dobânzilor este imperios necesară, notează Claudia Medrega de la ZF. Scăderea este importantă pentru relansarea creditării şi stimularea economiei care a încetinit puternic
Odată cu relaxarea politicii monetare s-ar ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar mai reduce dobânzile la credite.
„BNR se pregăteşte să menţină ratele, pe fondul îngrijorărilor fiscale“, scriu analiştii BCR. Aceștia se aşteaptă ca banca centrală să evidenţieze riscurile în creştere pentru perspectiva inflaţiei pe termen scurt.
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025. Aceasta reprezintă o scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro, înregistrat la 28 februarie 2025.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, transmit oficialii BNR. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 9,587 miliarde euro.
Astfel, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2025 au fost de 71,580 miliarde euro, față de 71,764 miliarde euro la 28 februarie 2025.