Sediul Ambasadei Țărilor de Jos, pichetat de angajaţii Damen Mangalia. De ce au ieşit oamenii în stradă (FOTO&VIDEO)

Publicat: 07 mart. 2025, 17:41, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori

Angajaţii Damen Mangalia au pichetat, vineri, sediul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos şi al administratorului judiciar CITR SPRL al societății DSMa aflate în insolvență.

Sindicatul Liber Navalistul transmite că aceste acţiuni de protest sunt o reacție directă la criza economică şi socială profundă care afectează toți angajații din santierul naval Damen Shipyards Mangalia.

„Am transmis apeluri disperate pentru redresarea șantierului, reluarea activității și asigurarea stabilității locurilor de muncă. Cu toate acestea, strigătele de ajutor sunt ignorate”, arată sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Ei spun că existența acestui șantier este pusă în pericol.

„Există riscul ca acest șantier să fie închis, iar angajații caută soluții pentru a evita falimentul societății. Un astfel de deznodământ ar avea un impact tragic asupra întregii comunități locale.

Recent, a fost aplicat un plan de restructurare prin concediere colectivă a unui număr semnificativ de angajați. Dacă nu se iau măsuri urgente de redresare a șantierului, este posibil să urmeze şi alte concedieri colective.

Incertitudinea tot mai mare privind viitorul celui mai mare șantier naval din România, suspendarea îndelungată a activității societății și nesiguranța locurilor de muncă ne determină să protestăm. Scandăm în fața unor porți închise, în timp ce falimentul bate la ușă”, mai transmit angajaţii.

Oamenii au explicat şi motivul pentru care  protestul a fost organizat şi la Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

„Protestul la Ambasada Olandei este motivat de faptul că acţionarul minoritar al DSMa, este compania olandeză Damen Holding BV, iar Ambasada Olandei a fost constant implicată în sprijinirea intereselor economice ale acestei companii în România. Doamna ambasador a participat la întâlnirile dintre reprezentanții Damen şi oficialii statului român fiind adesea prezentă la evenimente organizate de Grupul Damen.

Blocajul continuu și conflictul distructiv dintre acționarii DSMa pun în pericol viitorul șantierului, iar Ambasada Olandei, având un rol important în relațiile economice bilaterale dintre cele două țări, poate facilita deblocarea acestei situații critice”, arată ei.

Sindicaliştii mai spun că administratorul judiciar CITR SPRL are un rol esențial în gestionarea procesului de insolvență ̆ al DSMa şi în luarea unor decizii care îi afectează direct pe angajații societății DSMa.

„Administratorul judiciar CITR SPRL este responsabil să administreze situația financiară a societății, să identifice soluții pentru redresare și să colaboreze cu creditorii și acționarii pentru a găsi o cale de ieșire din criză. Până acum, însă CITR nu a reușit să ne demonstreze că poate lua măsuri concrete care să garanteze reluarea activității șantierului.

Vrem să reamintim atât CITR cât și Administrației DSMa că au o responsabilitate nu doar față ̆ de creditori și acționari, ci şi față ̆ de angajați, care sunt cei mai afectați de tergiversarea acestei situații ce tinde să se agraveze”, arată Sindicatul Navalistul.

SLN mai transmite că protestează pentru a sublinia că angajații nu trebuie să fie victime ale conflictului dintre acționari și solicită măsuri urgente pentru salvarea șantierului naval din Mangalia, cerând soluții reale și responsabile pentru protejarea locurilor de muncă și prevenirea falimentului.