Șefii plătiți cu mii de euro ai ASF, vinovați de dezastrul din asigurări
ASF au avut în permanentă informații despre ingineriile firmelor City Insurance și Euroins, dar s-a bazat pe sprijin politic și pe nefuncționarea DNA și a DIICOT.
În cazul în care nu știați, 8% din polița RCA pe care astăzi o achitați merge la Fondul de Garantare a Asiguraților că să acopere tunurile financiare ale lui City Insurance și Euroins date cu complicitatea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, ai căror membri sunt plătiți cu 15.000 de euro/lună ca să supravegheze că piața funcționează în condiții de legalitate, ceea ce nu s-a întâmplat.
Când astăzi plătiți un cost majorat al poliței RCA și așteptați cu anii ca să vă încasați banii de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), este bine să îi cunoașteți pe responsabilii de acest dezastru din ASF:
- Nicu Marcu, Președinte ASF (foto)
- Doina Dascălu, Prim-vicepreședinte ASF
- Cristian Roșu, Vicepreședinte ASF
- Gabriel Grădinescu, Vicepreședinte ASF
- Daniel Armeanu, Vicepreședinte ASF
- Jozsef Birtalan, membru consiliu ASF
- Ioan Țară, membru consiliu ASF
- Aura Socol, membru consiliu ASF.
Persoanele de mai sus, plătite cu zeci de mii de euro pe lună, au avut în permanență informații despre ingineriile firmelor City Insurance și Euroins, dar s-au bazat pe sprijin politic și pe nefuncționarea glumei numită Direcția Națională Anticorupție și a defunctului DIICOT.
Firme precum Astra, Carpatica, City Insurance și Euroins, supravegheate pe salarii de zeci de mii de euro de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, intră una după alta în faliment deliberat, acționarii scoțând banii din țară cu buna știință a conducerii ASF, urmând că plățile dosarelor de daună să fie efectuate de către Fondul de Garantare a Asiguraților.
O altă sinecură politică
Pe lângă crasa incompetență și foarte posibilele acte de corupție de la vârful ASF, neinvestigată serios nici de către penibila Direcție Națională Anticorupție și nici de către DIICOT ul “profesionistului” Horodniceanu, ocupat să încalce cu BMW-ul limita de viteză și să tragă la răspundere polițiștii onești care își fac datoria, avem o altă instituție tocătoare de bani mulți și care livrează extrem de puțin. Este vorba despre sinecură politică numită Fondul de Garantare a Asiguraților, un fel de ASF mai discret.
Cine conduce FGA-ul?
Mona Cucu, director general, veșnic angajată pe mormane de bani ba la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, ba la Autoritatea de Supraveghere de Financiară și mai nou, la Fondul de Garantare a Asigurărilor pe vreo 8000 – 10.000 de euro net/lună. Astăzi, Fondului de Garantare a Asiguraților intră în conturi lunar 8% din valoarea fiecărei polițe RCA cumpărată de șoferi.
O bagatelă de … 150 milioane de lei/lună. Adică, peste 30 milioane de euro intră lunar în conturile Fondului de Garantare a Asiguraților.
Cât achită în realitate Fondul de Garantare a Asiguraților? Aproximativ de 8 ori mai puțin, în jur de 3.000 de cereri de plată pe lună. În ritmul actual, păgubiții firmelor City Insurance și Euroins își vor primi banii prin anul 2030.
În loc ca Fondul de Garantare a Asiguraților să soluționeze și să achite 250-300.000 de cereri de plată anual, acesta achită 36-40.000 de cereri de plată pe an.
Având în vedere toate acestea, publicația Puterea transmite câteva întrebări șefilor ASF:
- Ce măsuri a luat ASF pentru evitarea falimentelor din piața de asigurări?
- Ce face ASF pentru a evita un nou faliment?
- De ce trebuie ca șefii ASF să aibă salariul lunar mai mare decât cel al președintelui țării?
- În ce măsură este mulțumit președintele ASF, Nicu Marcu, de ritmul de soluționare a plăților de 3.000-4.000 dosare pe lună?
- Foarte mulți dintre păgubiții firmelor City Insurance și Euroins, intrate în faliment, își vor primi banii în perioada 2028-2030! Cum comentează președintele ASF, Nicu Marcu, această situație?