Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, face bilanțul raidului în județul Argeș (Video)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Captura-ecran-227.jpg)
La sfârșitul acestei săptămâni, comisarii ANPC, împreună cu președintele instituției, Cristian Popescu Piedone, au efectuat un raid în județul Argeș. Au fost controlate mai multe magazine, unități de alimentație publică și unități de cazare. Și de această dată au fost constatate numeroase nereguli, unele chiar foarte grave.
„Au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 260.000 lei. La patru operatori economici au fost dispuse măsuri de oprire temporară a activității până la constatarea remedierii de către comisarii ANPC”, a scris Cristian Popescu Piedone pe contul său de Facebook.
Au fost oprite de la comercializare și/sau retrase din consum produse alimentare în cantitate de 172,7 kg și cu o valoare totala de 5.456 lei.
În cadrul acțiunilor finalizate la CJPC Arges in 27/28 martie 2025 au fost întocmite 51 procese verbale de constatare a contravenției, fiind aplicate 80 de sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare totală de 300.000 lei.
Șeful ANPC dă și câteva exemple din neregulile constatate și sancționate.
La SC San Restaurant SRL, punct de lucru Dedulești/ Morărești, jud. Argeș au fost găsite produse alimentare depozitate/ păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data-limită de consum (brânză telemea, mălai, pesmet). A fost observată și utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic.
La SC Sibiv Rapid 2002 SRL, punct de lucru Dedulesti/ Morărești, jud. Argeș produsele alimentare erau păstrate în condiții improprii și/sau fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data-limită de consum (brânză telemea rasă). A fost constatată utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente improprii din plastic, porțiuni limitate de pavaj deteriorat, lipsa informațiilor despre aditivii alimentari folosiți.
La Brutăria Patiserie Dani Pan SRL – Pitești/ Argeș, spațiile utilizate pentru prestarea serviciilor sunt improprii/ neigienizate, fiind folosite simultan și pentru depozitarea unor obiecte personale. Aluatul prezintă impurități provenite din curățarea insuficientă a recipientelor, iar produsele finite oferite (pâine albă, baghetă, burek cu carne, lipii) prezintă impurități, aluat ars provenit de pe tăvile folosite la coacere care nu au fost curățate corespunzător. A fost aplicată o amendă contravențională 80.000 lei
Prestarea serviciilor la Dani Pan SRL a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor constatată de catre reprezentantii ANPC.
La SC Satbos SRL, punct de lucru Dedulesti/ Morărești, jud. Argeș a fost găsită carne de porc, (fleică, cotlet) depozitată în conditii improprii, fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limită de consum.
SC Comdivers SRL, punct de lucru Dedulesti/ Morărești, jud.Argeș vindea carne de porc si pui, produse lactate (cascaval, brânza dulce, ), produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data-limită de consum. Produse pregătite (clătite, cartofi prăjiți) erau depozitate în blocul alimentar pentru a fi utilizate în ziua următoare, ca și bucăți de carne (burtă) fiartă porționată și păstrată în recipiente mici de plastic, pentru a fi ulterior utilizată la servirea ciorbei de burta.
Prestarea serviciilor la Dani Pan SRL a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor constatate de către reprezentantii ANPC.
La Motelul Restaurant Waterside Retreat SRL – sat Lințesti, comuna Cotmeana/ jud.Argeș, în blocul alimentar au fost identificate carne de porc si pui, produse lactate (cașcaval, brânză dulce), produse de panificație fără elemente de identificare care să permită trasabilitatea produsului și încadrarea în data limita de consum, produse cu data durabilității minimale sau data limită de consum depășită, utilizarea în blocul alimentar a unor recipiente/ instrumente improprii din plastic și/sau lemn.
În unitatea de cazare, țn două din camerele verificate, s-a constatat existența unor urme de infiltrații de umezeala țn zona plafonului, plafon cu tencuiala deteriorată, decojită, urme de praf, lipsa plaselor de țânțari la ferestre. Filtrele din dotarea aparatelor de aer condiționat nu erau igienizate corespunzător.
Prestarea serviciilor de alimentație publică a fost oprită temporar, până la remedierea deficiențelor constatate de către reprezentanții ANPC.