Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova, schimbat după tragedia de la Ferma Dacilor
Șeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost schimbat din funcţie, după tragedia de la Ferma Dacilor, în urmă căreia au murit mai multe persoane, printre care și copii.
La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prezenţa inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Prahova şi a şefului Inspecţiei de Prevenire a ISU Prahova a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfăşurat-o în anul 2019 la Ferma Dacilor, transmite DSU.
„Concluziile analizei i-au fost prezentate secretarului de stat in MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, ocazie cu care au fost dispuse următoarele măsuri: schimbarea din funcţie a şefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Prahova, trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Prahova, dar şi aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU”, se arată într-un comunicat de presă al DSU.
În același timp, au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate şi din discuţiile avute la nivelul IGSU şi care pot fi circumscrise sferei penale, potrivit Mediafax.
DNA a redeschis dosarul de la ISUJ Prahova, care viza autorizaţia de la Ferma Dacilor. Se pare că ISUJ Prahova ar fi dat în 2019 doar avertismente la Ferma Dacilor, deși au fost semnalate nereguli. Pe 21 martie 2023, sosarul de corupţie de la ISUJ Prahova a fost clasat de către Secţia Militară a DNA.
Tragedia de la Ferma Dacilor
În urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, izbucnit marţi dimineaţa, în a doua zi de Crăciun, au murit opt persoane, printre care și Vlad Băiceanu, iar dintre cele opt, una nu este identificată, la acest moment. Pompierii au reușit să identifice victimele pe baza probelor ADN.
Anchetatorii au recoltat probe ADN pe care le-au comparat cu mostre luate de la rudele victimelor, cele şapte persoane carbonizate găsite până la acest moment fiind astfel identificate. Cea de-a opta persoană nu a fost identificată încă.
În cauză sunt efectuate cercetări in rem (pe faptă – n.r.) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi ucidere din culpă, după cum a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Miercuri, au început primele audieri în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Patronul, interlopul Cornel Dinicu, cât și soacra sa sunt în stare de soc, iar procurorii nu pot încă să îi audieze. Între timp, s-au aflat și cine sunt victimele, iar printre ele se află și Vlad Băiceanu, fiul generalului Petru Băiceanu.
Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei, a declarat prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu.
Pensiunea care nu avea autorizație de incendiu a ars în întregime în incendiul de marți dimineața. Persoanele aflate la parter au reușit să se salveze până la venirea pompierilor. Din păcate, 8 oameni au murit, iar dintre aceștia o persoană nu a fost identificată, încă.