Șeful organizației celor mai dezvoltate țări din lume le plânge de milă românilor. ”Contribuțiile sociale sunt prea mari în România”
Mathias Cormann, șeful organizației celor mai dezvoltate țări din lume, a acordat recent un interviu în care a analizat economia României, țară care vrea să adere la OCDE în 2026.
Șeful organizației celor mai dezvoltate țări din lume, Mathias Cormann, le plânge practic de milă românilor, care sunt împovărați de contribuțiile sociale mult prea mari pe care le plătesc către stat.
Șeful organizației celor mai bogate țări a analizat economia României
Cormann spune că România ar trebui să schimbe actualul sistem de impozitare, care lovește mai ales în angajații cu salarii mici. Șeful OCDE spune că din cauza contribuțiilor sociale mari, care înghit 35% din venitul brut, mulți români continuă lucreze „la negru”.
Mathias Cormann spune că pentru a avea o economie sănătoasă, cei cu venituri mici ar trebui să dea mai puțin la stat, iar cei care câștigă mai bine ar trebui să plătească mai mult.
Șeful clubului celor mai bogate țări, din care vrea și România să facă parte începând cu anul 2026, recomandă astfel impozitul progresiv pentru țara noastră. Acesta a subliniat necesitatea ca statul să-și crească veniturile și o poate face inclusiv prin majorarea TVA, însă ca ultimă soluție dacă finanțele țării rămân dezechilibrate.
Taxe mult prea mari
„Trebuie să existe și un accent pe corectitudinea și echitatea sistemului, unde prin sistemul de impozitare unele dintre inegalitățile sau oportunitățile de la nivelul societății în general sunt ajustate, iar impozitarea progresivă reprezintă o modalitate de a face asta. Dar o altă zonă spre care, credem noi, că Guvernul ar trebui să se uite este nivelul foarte înalt al contribuțiilor sociale, care are impact în special asupra costurilor de angajare pentru muncitorii cu venituri mici.
Guvernul ar trebui să se uite este nivelul foarte înalt al contribuțiilor sociale, care are impact în special asupra costurilor de angajare pentru muncitorii cu venituri mici. În prezent există un număr mare de angajați care lucrează în economia „gri” din cauza nivelului contribuțiilor sociale care înghit mult din venitul brut”, a spus Mattias pentru digi24.ro.