Șeful Pentagonului: Supraviețuirea Ucrainei este în pericol
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat că supraviețuirea Ucrainei este în pericol. El spune că Statele Unite s-au angajat la Kiev că vor continua să înarmeze forțele ucrainene. Fondurile Statelor Unite pentru Ucraina sunt blocate deocamdată de unii congresmani americani.
Oficialul american a făcut aceste declarații la reuniunea lunară a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, la Baza Aeriană Ramstein din Germania. ”Aliații și partenerii noștri europeni continuă să intensifice ajutorarea militară a forțelor armate ucrainene, iar Statele Unite trebuie să procedeze la fel”, a adăugat Lloyd Austin
Congresmeni americani blochează votarea pachetului 60 de miliarde de dolari pentru ajutorarea Ucrainei
Președintele Camerei Reprezentanților, republican, Mike Johnson, a refuzat până acum să cheme la votarea legii prin care americanii pot oferi 60 de miliarde de dolari în plus pentru Ucraina. Casa Albă s-a străduit să găsească modalități de a trimite asistență la Kiev.
Săptămâna trecută, administrația Biden a declarat că va trimite 300 de milioane de dolari în asistență militară Ucrainei. Președintele american a adăugat însă că aceasta este o măsură excepțională. Această sumă oferită Kievului pe moment ca ajutor a fost strânsă din rezultată din economii făcute de Pentagon din contractele de vânzare de armament. Oficialii americani nu au exclus că ar putea găsi economii suplimentare. Ei avertizează însă că această sumă nu ar fi suficientă pentru a compensa lipsa votului în Congres pentru pachetul de ajutorare promis Ucrainei.
”Devine din ce în ce mai greu pentru liderii americani să călătorească în Europa, cu mesajul credibil că Statele Unite se angajează pe termen lung față de Ucraina”, a declarat Rachel Rizzo, analistă la Centrul pentru Europa al Consiliului Atlantic din Washington.
Forțele ucrainene sunt nevoite să se descurce cu resurse limitate.
Analiștii militari spun că lipsa fondurilor disponibile are deja un impact pe frontul din Ucraina. Forțele ucrainene sunt nevoite să se descurce cu resurse limitate. Președintele Volodimir Zelenski, a făcut un apel la aliații Kievului să furnizeze mai multe arme de apărare antiaeriană. Liderul de la Kiev spune că, doar în cadrul atacurilor din această lună, Rusia a lansat 130 de rachete, peste 320 de drone de atac și aproape 900 de bombe ghidate. Armata ucraineană are nevoie urgentă de muniții, într-un moment când se confruntă cu cele mai grele bătălii de la începuturile invaziei Rusiei de acum doi ani.
Recent, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. . Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include 10.000 de cartușe de muniție.
Sprijinul european pentru ucraineni a devenit din ce în ce mai important în această perioadă. Președintele Biden nu a reușit să obțină un pachet mare de ajutor pentru Ucraina prin Congres. Dar, o mare parte din energia sa dedicată politicii externe se concentrează pe războiul din Gaza. Experții militari estimează că, fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru a-i ajuta pe ucraineni să facă față ofensivei forțelor ruse.