Șeful Statului Major al Apărării: Militarii români au contribuit semnificativ la efortul de combatere a pandemiei de COVID-19
Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a declarat, joi, că militarii români au contribuit „semnificativ” în efortul national de combaterea pandemiei de coronavirus și vor continua să își îndeplinească angajamentele în menținerea statului României de aliat credibil în NATO.
Petrescu a mai spus că în urmă cu 161 de ani, la ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 12 noiembrie 1859, a fost înfiinţat Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite.
„Era un efect al necesităţii reformării oştirii în contextul ambiţiilor fireşti de independenţă, unitate şi suveranitate ale Principatelor române. Funcţionarea după principii moderne de organizare a Statului Major General a condus la pregătirea şi participarea victorioasă a oştirii române la Războiul de Independenţă din 1877 – 1878. Ulterior, structura centrală cu atribuţii de organizare şi gestionare a oştirii, sub denumirile de Marele Cartier General, respectiv Marele Stat Major, a pregătit şi condus campanii militare în cele două conflagraţii mondiale”, a afirmat Petrescu, subliniind că SMAp a jucat un rol „decisiv” în procesul de pregătire a aderării României la NATO, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, Statul Major al Apărării îşi va atinge, în acest an, obiectivul propus privind accelerarea procesului de consolidare a capacităţii operaţionale, în pofida obstacolelor şi a restricţiilor impuse de criza sanitară.
Petrescu a declarat că militarii români au contribuit semnificativ în efortul național de combaterea pandemiei de coronavirus.
„Totodată, Statul Major al Apărării a finalizat un nou proces de reorganizare, aşezând structura care asigură îndeplinirea misiunilor Armatei României pe noi şi stabili piloni de funcţionare. Armata, instituţia în care românii au cea mai mare încredere, a dovedit încă o dată în anul 2020 că răspunde totdeauna prezent la chemarea ţării”, a subliniat şeful SMAp. În opinia acestuia, anul 2021 se anunţă dificil din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi având în vedere faptul că mediul de securitate va avea o evoluţie dificil de prognozat.