Şeful Volkswagen face lobby pentru producătorii chinezi: Ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE
CEO-ul Volkswagen, cel mare producător european de automobil, face lobby pentru producătorii chinezi, după ce Comisia Europeană a anunţat vineri impunerea de tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, chiar dacă Germania, cea mai mare economie europeană, şi producătorii auto germani s-au opus.
Volkswagen: Producătorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE
Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ajustarea tarifelor vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, pentru a oferi facilităţi pentru investiţiile realizate în Europa, a afirmat CEO-ul producătorului auto german Volkswagen, Oliver Blume.
„În loc de taxe punitive, ar trebui să fie vorba de a oferi încredere între părţi pentru investiţii. Cei care investesc, creează locuri de muncă şi lucrează cu firmele locale ar trebui să aibă beneficii atunci când e vorba de taxe”, a declarat şeful VW într-un interviu acordat publicaţiei Bild am Sonntag.
Mașinile care sunt aduse din China au deja taxe vamale de 10%, dar propunerea votată vineri adaugă taxe între 7,8% și 35,3% pentru mașinile electrice fabricate în China.
Taxele ar trebui să intre în vigoare pe 31 octombrie și să fie valabile cinci ani, dacă nu se ajunge la o altă înţelegere în urma negocierilor.
Aceste tarife vor costa în plus producătorii auto miliarde de euro pentru a aduce maşinile în UE.
În paralel, UE şi China continuă negocierile pentru o soluţie alternativă, care va trebui să fie pe deplin compatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), să rezolve în mod adecvat subvenţionarea, să poată fi monitorizată şi pusă în aplicare.
Există riscul ca eventualele măsuri de reacţie ale Chinei să afecteze producătorii auto europeni, a avertizat Blume.
Ministerul Comerţului de la Beijing a criticat decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, numind-o „incorectă şi nerezonabilă”, dar cpnsideră că cele două părţi încă pot rezolva problema prin negocieri.
Consultările cu UE la nivelul echipelor tehnice continuă şi sunt programate să se reia luni, au informat autorităţile chineze.