Seism politic în Catalonia: separatiștii pierd majoritatea!
Avem aici un rezultat surprinzător care zguduie serios scena politică din Catalonia. Partidele separatiste, care au condus regiunea spaniolă timp de un deceniu, au pierdut, duminică, majoritatea în parlamentul local. Socialiștii premierului spaniol Pedro Sanchez au câștigat alegerile, punând capăt domniei separatiste și deschizând calea pentru o nouă etapă în politica catalană.
După numărarea a 73% din buletinele de vot, cele trei partide separatiste, printre care și cel al lui Carles Puigdemont, care anterior deținea majoritatea în parlamentul regional, au obținut doar 59 de locuri, în timp ce majoritatea absolută este stabilită la 68. Aceste rezultate au marcat o schimbare seismică în peisajul politic catalan, punând capăt unei ere dominate de ideea de secesiune și independență.
Deși nu este clară formarea unei majorități guvernamentale, principalele partide nu s-au exprimat încă cu privire la posibilitățile de formare a unei coaliții. Regiunea spaniolă Catalonia a fost martorul unui scrutin extrem de important, în care așteptările erau ridicate în ceea ce privește performanța partidelor separatiste, în urma controversatei decizii a premierului spaniol de a grația mai mulți politicieni favorabili independenței regiunii.
Fostul lider catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia de la tentativa de declarare a independenței în 2017, speră să revină în postul de conducere la Barcelona. Cu toate acestea, există încă un mandat de arestare emis pe numele său de către autoritățile spaniole, ceea ce complică perspectivele sale politice.
Rezultatele alegerilor au subliniat diviziunile adânci din cadrul mișcării separatiste catalane și au pus în evidență dificultățile pe care le întâmpină în menținerea unității și coeziunii. Acuzat de trădare de către unele facțiuni separatiste, partidul moderat ERC condus de Pere Aragonès a pierdut teren și a suferit o scădere încredibilă în popularitate. Jocurile alianțelor sunt complicate și mai mult de apariția unui nou partid clasat la extrema dreaptă, care refuză să se alieze cu celelalte grupări separatiste.
În lumina acestor evenimente, Catalonia intră într-o perioadă de incertitudine politică, iar socialiștii, care sunt acum creditați cu aproximativ patruzeci de locuri, vor trebui să negocieze alianțe pentru a asigura un guvern stabil și funcțional. Astfel, se deschide o nouă pagină în istoria politică a regiunii, cu implicații semnificative pentru viitorul Cataloniei și al întregii Spanii.