„Semințe cu suflet”, un proiect din dragoste pentru soiurile românești
Soiurile de legume, fructe și plante aromatice autohtone sunt gustoase, chiar sublime, dar cam lipsesc din piețele românești. Câțiva oameni inimoși au înființat grupul „Semințe cu suflet” pentru a salva soiurile românești. Ziarul Puterea a stat de vorbă cu inițiatoarea Rodica Meiroșu.
Cultivatorii de legume și plante aromatice românești aleg adesea soiurile hibride pentru că sunt mai productive și mai rezistente la boli și dăunători. Din fericire, există și oameni inimoși, iubitori ai gustului legumelor și fructelor de altădată, care preferă să cultive și să înmulțească legumele și plantele atât de gustoase și de populare înainte de 1989. Ziarul Puterea.ro a discutat cu doamna Rodica Meiroșu, legumicultor împătimit din județul Buzău, cea care a înființat pe Facebook grupul „Semințe cu suflet”, din pasiune pentru soiurile de legume și plante aromatice 100% românești.
„Semințe cu suflet” oferă gratuit semințe din soiuri românești vechi
„Am creat grupul Semințe cu suflet în urmă cu nouă ani, împreună cu alți pasionați de grădinărit, pe care îi știam mai de mult. Astăzi, am ajuns să fim aproape 1.000 de oameni în acest grup. Scopul nostru principal a fost încă de la început strângerea de semințe de soiuri de legume, plante aromatice și medicinale românești. Soiuri vechi pe care le-am adunat din toate colțurile țării și pe care le înmulțim și le dăm mai departe cu titlu gratuit celor care vor să mănânce sănătos și gustos!”, ne-a declarat Rodica Meiroșu. Cu titlu gratuit înseamnă că toți cei care primesc semințele trebuie să le cultive mai departe și să le înmulțească pentru ca apoi, la rândul lor, să dea partea de semințe care le prisosește altora, tot în mod gratuit. Aceasta este regula nescrisă a grupului, dar pe care membrii o respectă. Prin „Semințe cu suflet” soiurile românești gustoase de roșii, castraveți, dovlecei, fasole, ardei gras, ardei, morcovi etc. mai pot fi găsite la târgurile și evenimentele organizate de grup sau la care sunt invitați membrii grupului care, în nouă ani de existență, au devenit celebri printre legumicultori și doritorii de produse româneștii 100% naturale.
Semințele românești sunt căutate mai ales de cei care vor să mănânce sănătos și gustos
„Din păcate, dispariția unor soiuri românești de legume din piețe este determinată de dorința marilor legumicultori de a avea producție mare, rapidă și foarte rezistentă pe tarabele din piețe. De aceea, ei cultivă hibrizi, nu mai fac ei răsadurile, le cumpără gata obținute. Se pierde astfel gustul și savoarea legumelor adevărate. De pildă, roșiile cultivate de noi, soiurile românești au pielița mai subțire, sunt mai zemoase și nu rezistă pe tarabe un timp foarte îndelungat, hibrizii rezistă”, explică Rodica Meiroșu. Munca depusă de grupul său dedicat semințelor românești vechi are, însă, căutare mai ales în rândul celor care vor să cultive pentru consum propriu legume autentice, cărora nu le aplică multe tratamente cu chimicale și care nu vor producție excedentară pe care să o comercializeze. „Semințele noastre sunt chiar cu suflet, fiindcă le oferim din suflet doritorilor. Le adunăm de peste tot de la oamenii din satele țării. De multe ori nu au o denumire clară, le dăm denumire noi după locul de unde le-am adus, spre exemplu, la roșii – roșii mari de Sălaj, uriașe de Cluj etc. Bătrânii care ne-au dat semințele nici nu mai știu cum se numea soiul, știu doar că ei îl cultivă în grădină de când se știu.”
De la Festivalul Tomatelor și biodiversității la Târgul de semințe de la Iași, Rodica Meiroșu bate țara în lung și în lat pentru a promova semințe de plante românești. Recent a participat în cadrul „Săptămânii verzi” din școli, împreună cu alți membrii ai grupului. A fost la Liceul de artă din Buzău și la o școală din Ploiești, pentru a face cunoscute elevilor plantele și soiurile autohtone. „Săptămâna verde a fost o inițiativă bună fiindcă tinerii trebuie să cunoască plantele și legumele în general și pe cele românești în mod special. Noi colaborăm și cu dl. Costel Vânătorul de la Stațiunea legumicolă Buzău care a format Banca de Gene Vegetale Buzău și ne-a oferit spre distribuire semințe, de asemenea, colaborăm și cu Banca de Gene Vegetale de la Suceava sau alte asemenea instituții. Ei trimit semințe prin poștă, noi nu avem timp să ne ocupăm de trimitere. Pe noi ne puteți găsi la evenimentele pe care le organizăm în diferite localități sau la care suntem chemați să participăm! Nu ne asumăm trimiterea semințelor prin curier sau poștă, fiindcă nu avem timp, dar doritorii ne pot contacta și pot să vină la noi să le dăm semințele, sau ne găsesc la târgurile de profil”.