Semn bun: cifra PMI a României urcă la 49,3 puncte în luna martie

Publicat: 02 apr. 2024, 12:44, de Radu Caranfil, în ECONOMIE , ? cititori
Semn bun: cifra PMI a României urcă la 49,3 puncte în luna martie

Cifra ajustată sezonier a Indicelui Managerilor de Achiziții (PMI) din România a înregistrat o valoare de 49,3 puncte în luna martie, în creștere față de cele 47,1 puncte înregistrate în februarie, conform calculelor realizate de Grupul Erste pe baza metodologiei S&P Global. Acesta a fost cel mai puțin pesimist rezultat în ultimele nouă luni, de la efectuarea sondajului realizat de Banca BCR printre managerii de achiziții din companiile industriale românești.

PMI este prescurtarea pentru „Purchasing Managers’ Index” (Indicele managerilor de achiziții), care este un indicator economic utilizat pentru a evalua starea sectorului manufacturier al unei economii. Acest indice se bazează pe sondajele trimise managerilor de achiziții din diverse întreprinderi și măsoară nivelul activității din sectorul industrial. Un PMI mai mare de 50 indică o expansiune a activității, în timp ce un PMI mai mic de 50 indică o contractare a activității.

Așteptările de creștere, investițiile anterioare și diversificarea produselor sunt citate ca surse de optimism. Rămâne de văzut dacă aceste aspecte vor conduce la o creștere a competitivității care ar compensa creșterile salariale destul de ridicate din ultimul timp sau dacă investițiile în automatizare și concedierile de personal vor fi soluții pentru compensarea costurilor salariale mai mari„, a declarat Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, lăsând un ton destul de pesimist privind dezvoltarea economică generală care ar trebui să fie în mod general orientată către generarea de bogăție pentru cei implicați.

Costul forței de muncă în România este încă de trei ori mai mic decât cel din Europa Occidentală, conform datelor recente Eurostat. Plasarea capacităților de fabricație la un nivel ascendent pe lanțul valoric prin investiții în inovare și dezvoltare (încurajate de granturi) ale întreprinderilor locale puternice (mai degrabă decât unitățile de prelucrare înaintată ale grupurilor străine) este critică pentru captarea beneficiilor costurilor de muncă încă mai scăzute.

Noile comenzi și producția au scăzut mai puțin decât în lunile anterioare, ceea ce a dus la o valoare mai mare a indicelui, au comentat autorii compilației PMI pe un ton optimist.

Performanța [relativ] pozitivă a lunii se datorează în principal componentei de noi comenzi, urmată de componenta de producție, ambele înregistrând cele mai mari valori în istoria relativ scurtă a indicelui. Cu toate acestea, ambele componente au avut valori sub pragul de 50 de puncte, semnalând o scădere [a activității industriale] față de luna anterioară, dar aceasta a fost mult mai mică în comparație cu lunile anterioare„, a explicat Dascălu, citat de Profit.ro.

Comenzile pentru export au continuat să tragă în jos industria manufacturieră, a subliniat Dascălu, dar scăderea s-a atenuat față de lunile anterioare. Mai mult, economistul a arătat că evoluția industriei românești este în concordanță cu datele PMI din Germania, cea mai importantă sursă de comenzi pentru companiile industriale românești.

Producția industrială a României a scăzut cu 4% în ritm anual în ianuarie, după declinul mediu de 3,0% în ritm anual în 2023.