Semnal. În următorii 30 de ani, jumătate din populația globului va suferi de miopie!

Publicat: 29 ian. 2022, 07:30, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Semnal. În următorii 30 de ani, jumătate din populația globului va suferi de miopie!

Conform proiecțiilor actuale, în 2050, jumătate din populația globului va suferi de miopie. Până acum, numărul cazurilor păreau să explodeze în Asia, transmit AFP și Le Point.

Miopia este un viciu de refracție. În cazul unui ochi normal fără dioptrii (emetrop), razele de lumină trec printr-un proces de refracție în momentul în care parcurg mediile transparente ale ochiului (corneea, umoarea apoasă, cristalinul și corpul vitros), iar lumina este focalizată pe retină. În cazul ochiului care suferă de miopie, lumina va focaliza în fața retinei, ceea ce va cauza o imagine neclară la distanță.

În cazul miopiei forte, peste -6,00 dioptrii, vorbim despre o boală care mărește riscul de desprindere de retină, glaucom, cataractă preococe.., putând altera definitiv vederea.

În prezent, 40% din populație suferă de miopie, între 5% și 10% cu miopie forte, semnalează Ramin Tadayoni, șeful serviciului de oftalmologie la Hopital Fondation Adolphe de Rothschild.

 Potrivit medicului, aceste cifre sunt în creștere, în condițiile măririi numărului copiilor care suferă de miopie.  Potrivit proiecțiilor actuale, în 2050, jumătate din populația globului va suferi de miopie.

The Lancet, în urmă cu zece ani, evalua prevalența acestei tulburări de vedere la tinerii asiatici la aproape 90%. În Japonia, China sau Coreea de Sud, nouă elevi din zece poartă ochelari. Noi avem un decalaj de 15 ani față de Asia, spune dr.Tadayoni.

Explicațiile sunt multiple. Sunt factorii genetici și ereditari, adică prezența miopiei la unul dintre părinți dublează riscul ca și urmașii să aibă aceeași tulburare. La acești factori se adaugă cei de mediu, care agravează acest fenomen. Cercetătorii sunt de acord că și faptul că oamenii stau mai mult în interior, că sunt mai puțin expuși la lumina naturală, că vederea de aproape este excesiv solicitată contribuie la accelerarea acestui fenomen.

În prezent, sunt tratamente sau dispozitive medicale care ar putea încetini progresia miopiei: colir pe bază de atropină, lentile de contact nocturne sau diurne, care remodelează corneea, ochelari echipați special pentru a frâna miopia. Dar despre aceste soluții, mai mult sau mai puțin scumpe sau accesibile, nu se știe încă foarte bine care este eficacitatea lor pe termen lung.