Semnificație simbolică? Lupta pentru o formațiune stâncoasă pe nume Insula Șerpilor
Lupta pentru formațiunea stâncoasă pe nume Insula Șerpilor a căpătat și o semnificație simbolică, după cum spun experți și oficiali citați de Financial Times.
Aflată la doar 45 de kilometri de coastele țării noastre, Insula Șerpilor a ajuns în atenția internațională la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, atunci când micuței sale garnizoane i s-a cerut să se predea sau să suporte consecințele.
În prezent, insula de 0,2 kilometri pătrați rămâne în centrul unui conflict dur. Ucraina și Rusia poartă o luptă pentru controlul Mării Negre, dar și o bătălie propagandistică, foarte importantă și ea pentru războiul general, după cum notează Financial Times.
Moscova nu a reușit să își consolideze poziția de pe insulă pentru a-și asigura apărarea împotriva atacurilor aeriene și cu drone ucrainene. Dar nici Ucraina, care are o capacitate navală limitată, nu poate aduna suficientă forță militară pentru a recâștiga controlul și pentru a menține insula.
Ar putea împiedica, potențial, desfășurarea de arme și trupe NATO din România
Lupta pentru micuța insulă a devenit un microcosmos al războiului în sine. Insula Șerpilor are o importanță strategică, deoarece o bază militară consolidată acolo ar putea domina o zonă care se întinde pe sute de kilometri. Dar lupta a căpătat și o semnificație simbolică, folosită de ambele tabere pentru a ridica moralul. Insula Șerpilor „este utilă din punct de vedere strategic”, a declarat un oficial occidental, citat de Financial Times. „Dar are, de asemenea, un simbolism care este posibil să fie și mai important”, a adăugat acesta.
Dacă ar împiedica Moscova să folosească insula ca bază navală și de rachete, Kievul ar face astfel un pas spre spargerea blocadei economice rusești din Marea Neagră. În prezent, această blocadă împiedică exporturile maritime ale Ucrainei, inclusiv cele de cereale, de care multe țări au mare nevoie.
Pentru Rusia, insula ar putea servi drept bază pentru a ataca Odesa și pentru a extinde conflictul în Moldova și în regiunea separatistă Transnistria, aliată a Moscovei. Ar putea chiar să împiedice, potențial, desfășurarea de arme și trupe NATO din România, consideră Financial Times.