Semnificaţiile grătarului pentru români. Ce preferă bărbaţii şi femeile pentru masa de 1 Mai
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/asparagus-1842295_1280.jpg)
Pentru 1 din 4 români, sărbătoarea de 1 Mai reprezintă, în primul rând, o zi dedicată grătarelor și socializării. Grătarul este, de cele mai multe ori, o activitate de familie (69%) și se organizează, de regulă, în curtea de acasă (50%), potrivit celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research.
Semnificaţiile grătarului pentru români
Elementele esențiale ale unui grătar reușit sunt micii (71%), berea (62%), relaxarea în aer liber (50%), râsetele și glumele (48%) și muzica (43%).
În ceea ce privește semnificațiile grătarului pentru români, acesta este văzut în principal ca:
- o activitate de relaxare în aer liber (34%),
- o oportunitate de socializare cu cei dragi (26%)
- un mod plăcut de a petrece timpul în weekend sau vacanță (26%).
Muzica la grătar este mult mai importantă pentru tinerii din generația Z cu vârste cuprinse între 18-24 de ani (51% comparativ cu 43% total eșantion).
Românii preferă să încingă grătarul în curtea proprie (50%) sau în natură, la iarbă verde, în pădure sau la munte (37%), iar majoritatea îl organizează alături de familie(69%) sau prieteni (37%).
Ce preferă bărbaţii şi femeile pentru masa de 1 Mai
Micii și berea sunt nelipsite la grătar, simbolizând voia bună și tradiția românească.
Principalele alimente consumate la grătar sunt micii (81%), ceafa de porc (64%), pieptul sau pulpele de pui (55%), cârnații (54%), frigăruile (42%) și legumele – ardei, dovlecei, ciuperci etc. (39%).
În funcție de gen, bărbații preferă într-o măsură semnificativ mai mare micii (86% față de 76% la femei) și cârnații (58% față de 50% la femei), în timp ce femeile optează mai des pentru pieptul sau pulpele de pui (58% față de 50% la bărbați) și legumele la grătar (43% față de 36% la bărbați).
Principalele băuturi consumate la grătar
- berea (74%)
- berea cu arome sau cidrul (24%),
- vinul roșu (19%)
- vinul alb (18%).