Senat: Foştii lucrători/colaboratori ai Securităţii nu pot fi membri ai Academiei Române
Senatul a luat o decizie importantă marți. Mai exact, s-a stabilit că foştii lucrători/colaboratori ai Securităţii şi persoanele cu condamnări definitive la pedeapsa privativă de libertate nu pot fi membri ai Academiei Române.
Academia Română a adoptat o regulă strictă privind membrii săi, excluzând categoric cetățenii cu anumite antecedente judiciare. Conform noii politici, nu pot deveni membri ai Academiei Române persoane pentru care există o hotărâre judecătorească definitivă ce atestă activități ca lucrători sau colaboratori ai Securității, implicați în activități de poliție politică.
De asemenea, sunt excluși cetățenii condamnați definitiv la pedeapsa privativă de libertate, cu excepția cazurilor în care au beneficiat de reabilitare de drept sau reabilitare judecătorească.
Această notă a fost adoptată tacit pentru o propunere legislativă, după ce termenul de dezbatere și vot s-a încheiat pe 20 iunie. Vicepreședintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, a citit această notă în timpul ședinței de marți a plenului, subliniind importanța respectării noilor standarde impuse pentru membrii Academiei Române.
„Nu pot fi membri ai Academiei Române cetăţeni pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică şi nici cetăţeni pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecătorească” prevede proiectul de lege iniţiat de un grup de un grup de senatori USR.
În expunerea de motive, inițiatorii spun că „personaje precum Constantin Bălăceanu-Stolnici sau Florin-Teodor Tănăsescu – foşti colaboratori ai Securităţii – să ajungă să facă parte din Academia Română, care ar trebui să încorporeze numai oameni integri şi care, prin activitatea lor trecută sau prezentă, respectă valorile fundamentale ale României postdecembriste”.
„Menţinerea standardelor de integritate morală şi profesională la un nivel înalt într-o ţară fostă comunistă nu face altceva decât să consolideze principiile de demnitate şi transparenţă care stau la baza instituţiilor publice de înalt prestigiu, cum este Academia Română.
Prin acest proiect de lege dorim să transmitem un mesaj clar că România se angajează în promovarea valorilor democratice şi că instituţiile noastre academice ţintesc să fie piloni ai unui stat fondat pe acestea. Este imperativ să garantăm că Academia Română este compusă din oameni integri care să ofere contribuţii de valoare pentru progresul ştiinţific şi cultural al ţării noastre”, se mai arată în expunerea de motive.